Nekategorizirano

29 novih primerov koronavirusa, znova smrtna žrtev!

Po zadnjih 29 novih primerih je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom. V torek je še četrti dan zapored umrl en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih je tako naraslo na 115.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje se v bolnišnicah zdravi 22 bolnikov z novim koronavirusom, dva od njih potrebujeta zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Ena oseba je v torek zapustila bolnišnično zdravljenje, skupno je bolnišnično zdravljenje po podatkih covid-19 sledilnika uspešno prestalo 335 ljudi. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno 243 aktivnih primerov okužbe.

V torek so bile po štiri nove okužbe potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v občinah Ljubljana in Velenje, tri nove primere so potrdili v Hrastniku, po dva pri občanih Trbovelj, Domžal, Kamnika, Šenčurja in Mislinje, po en nov primer pa je bil potrjen pri občanih Kranja, Šentjurja, Zagorja ob Savi, Postojne, Litije, Tišine, Rogatca in Trebnjega.

Pristojni opozarjajo, da se virus v zadnjem času širi predvsem lokalno, znotraj države. V tednu od 13. do 19. julija je bil tako virus le v dveh od 104 potrjenih primerov okužb vnesen iz tujine, z vnesenimi primeri pa je bila povezana še ena okužba. 74 primerov je povezanih z lokalnim virom okužbe, pri 27 pa vir okužbe ni znan, navajajo na NIJZ-ju.

Do zdaj so v Sloveniji okužbo potrdili pri 21 tujcih. Če tujec med bivanjem v Sloveniji zboli, ostane tam, kjer je nastanjen, so za Delo pojasnili na ministrstvu za zdravje. Če je nastanjen v hotelu, mora ostati v osamitvi za trdno zaprtimi vrati. Če je njegova nastanitev takšna, da osamitve ne omogoča, pa se lahko preseli v hotel, če pa tega ne zmore, pa v apartmaje, ki jih je za okužene pripravila država v Logatcu in v hotelu Črni les pri Lenartu.

Na ti dve lokaciji se lahko zatečejo tudi domači državljani, ki doma nimajo možnosti osamitve, a so okuženi in živijo v skupnem gospodinjstvu s starejšo osebo ali bolnikom. Do zdaj so v Logatcu bivali štirje, nastanitve v Črnem lesu pa še niso aktivirane, ker ni bilo potrebe, so še za Delo pojasnili na ministrstvu.

Mogoče vam bo všeč