Nekategorizirano

Turčija: COVID 19 premaguje Erdogana – So že prehiteli Kitajsko v številu okuženih s koronavirsom

Ena od glavnih držav, ki na področju »spodbujanja« ilegalnih migracij iz bližnjega vzhoda, postaja sama žrtev lastne zgrešene politike in avtokratskega vodenja države v vseh segmentih.

Z današnjim dnem je Turčija uradno prehitela Kitajsko po številu okuženih. Ob izteku včerajšnjega  dne s številom okuženih 86.306  zaseda »prvo« mesto kot država izven Evrope in ZDA.  Imajo skoraj 4000 tisoč dnevnega prirasta okuženih ter 127 mrtvih ob izteku zadnjega dne. Skupno število mrtvih je preseglo 2000. Zaseda 7. mesto na svetu po številu registriranih bolnikov s COVID 19.  

Trend, na katerega niso  polagali zadosti pozornosti, je nesistematičnost pri spremljanju rasti števila morebitnih okužb. Po besedah Emre Altindis,  turške biologinje iz   ameriškega kolidža Boston,  se je  v enakem obdobju pojave koronavirusa  število smrti  podvajalo na tri dni, število okuženih na 4 dni. Dinamiki v obeh parametrih je veliko hitrejša v Turčiji, še posebej pri številu pozitivnih po prvem testu. Obenem ni zaznati resnega odnosa do določanje karantene. Pa zelo nizka raven testranja.Za e Južna Koreja ki ima  50 milijonov prebivalcev ima 20 tisoč testiranj dnevno Turčija v enem mesecu pa na 82 milijonov prebivalcev 220  tisoč  opravljenih testiranj.

Erdoganov pozen odziv na koronavirus

Po mnenju številnih turkov se je Erdogan prepozno odzval  in odreagiral na koronavirus, ob utemeljitvi da je potrebno ukvarjanju z nalogo kako  obvarovati gospodarstvo. Vendar zadnje dni pospešuje uvajanje strogih ukrepov karantene. Večini prebivalstva je bilo pretekli konec tedna prepovedan izhod iz njihovih bivališč. Turški notranji minister Suleiman Soilu se je umaknil med kaosom,  ki ga je povzročil po tem ko je razglasil prepovedi zapuščanja domov v 31 mestih, napovedane  dve uri pred njihovim začetkom, je poročala Anatolijska agencija. V trenutku je naredil kaos in vrste , koncentracije ljudi pred trgovinami in prometnih zamaškov po vseh mestih  ki so bila določen za vikend karanteno.  V samem Istanbulu, v ožji del mesta se prebijejo samo tisti ki opravljajo življenjsko pomembne funkcije in takšna opravila ki ne smejo izostati  in bi povzročila nove dodatne človeške žrtve.  V pomanjkanju organizacije in pravih ter učinkovitih ukrepov uvajajo pretok informacij da mi  zakrili pomanjkljivosti ki se pojavljajo in jih ni tako malo. Določeni specialisti ki opazujejo in želijo opozoriti na  slabo načrtovanje v boju proti COVID 19 ali celo odsotnosti le te, anonimno opozarjajo da so neuradne številke  okuženih trikrat  višje od posredovanih v javnosti. Če se to upošteva so zelo »uspešno« pri dohitevanju Italije po nedisciplini  neupoštevanju ukrepov in posledično temu tudi neuspešni  v boju proti  v novim virusom Covid 19. Z prikrivanjem ohranjajo vtis kot da se uspešno  spopadajo z virusom. To jim po mnenju analitikov ohranja pozicije nedotaknjene, v nasprotnem ob prisotnostih realnih številk in stanj bi bila njihova pozicija omajana in ne bi imeli »ugleda«  v javnosti ki so ga deležni ob »friziranju« informacij.  Z druge strani pa niso uspešni ali sploh nimajo nobenih ukrepov  za pomoč prebivalstvu, ki je prizadeto z  epidemijo. Ni odloga plačil za nobene storitve ki so vezane na državo, prav tako ne za pomoč podjetjem za ohranjanje delovnih mest. Žal pa nič od tega. Priznava tudi že napako, čeprav zvito,  da je izgubil  glede svoje vloge  v spopadih na Sirskih tleh ter  da se del vojakov iz Sirije vrača nazaj zaradi zmanjševanja nevarnosti  pred širjenjem  korone virusa, dejansko pa so bili poraženi in potisnjeni skoraj ob mejo z  Turčijo.

Glede na nevarnosti za Evropo povezane z problematiko beguncev pri njih jih getoizirajo in ne dovolijo premikanja izven že prej znanih šotorskih naselij. Potuhnili so se in niso nehali biti  nastrojeni proti Evropsko in »spodbujevalni« do nasilne spremembe evropske prebivalstvene slike s pomočjo migrantov in vse kar spada pod to rubriko.

Erdogan ni prenehal biti nevaren in izsiljevalno naravnan, le potuhnil se je pod težo problemov, ki slišijo na ime COVID 19.

Ne smemo pozabiti niti za trenutek!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč