Nekategorizirano

Tudi to je mogoče: Natisnjena hiša

Oglejte si, kako je videti, ko hišo zgradi 3D tiskalnik

Prihodnost gradbene industrije morda ni več odvisna od tega, ali je na trgu dovolj kvalificiranih delavcev ali ne, saj bi gradbenike lahko nadomestili 3D-tiskalniki.

Kako bi to bilo videti, so pokazali v belgijskem gradbenem podjetju Camp C, ki ima v lasti največji 3D tiskalnik v Evropi. Tiskalnik je s posebno betonsko mešanico uspel v sorazmerno kratkem času natisniti hišo. Do zdaj so enonadstropne hiše zgrajene kot del različnih projektov po vsem svetu s pomočjo 3D-tiskalnikov, vendar je to prvič, da je bila hiša v celoti, od tal do strehe, natisnjena.

				Material je mešanica betona, ki je trikrat močnejša od običajnega betona, ki se uporablja v gradnji			Material je mešanica betona, ki je trikrat močnejša od običajnega betona, ki se uporablja v gradnji

Končni rezultat je hiša v 90 kvadratnih metrih, ki je dovolj velika za bivanje, narejena pa je bila hitreje in ceneje kot klasična hiša.

” Material je trikrat močnejši od materiala, ki se uporablja pri običajni gradnji hiš, količina armiranega železa, ki se običajno uporablja, pa se je zmanjšala. S tiskanjem s 3D-tiskalnikom ocenjujemo, da smo prihranili 60% materiala, časa in celotnega proračuna,” je povedala vodja projekta Marijke Aerts.

Gre za evropski projekt C3PO, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj.

Vendar 3D tiskanje ne bo postalo norma pri gradnji tako hitro. Ta primer pa je dosledna slika, kaj ima za nas pripravljena prihodnost.

VIDEO:

Mogoče vam bo všeč