Evropa

Janez Janša: Z izplenom petdnevnih pogajanj na Svetu EU smo lahko zadovoljni, Slovenjija ostaja neto prejemnica

“Z vrha EU odhajamo zadovoljni, Slovenija lahko iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji covida-19 računa na 10,5 milijarde evrov,” je po koncu maratonskih pogajanj v Bruslju ocenil premier Janez Janša. “Izkupiček do sedaj je najboljši, Slovenija ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna,” je poudaril Janša.

				Pozdrav predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela po sklenjenem dogovoru			Pozdrav predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela po sklenjenem dogovoru

Po petih dneh maratonskih in napornih pogajanj so voditelji članic EU danes v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1.074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. “Dogovor!” je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Obseg sklada za okrevanje ostaja  pri prvotno predlaganih 750 milijardah evrov, pri čemer je občutno zmanjšan obseg nepovratnih sredstev s 500 na 390 milijard, povečal pa se je delež posojil z 250 na 360 milijard.

Slovenija ohranja status neto prejemnice, nepovratna evropska pogača v naslednji finančni perspektivi pa bo 10,5 milijard evrov, od tega 6,5 milijard evrov nepovratnih sredstev. Tri milijarde evrov bodo namenjene za kohezijo, 2,1 milijard evrov bo nepovratnih sredstev, 1,6 milijard evrov za kmetijsko skupno politiko in 3,6 milijard evrov posojil. 350 milijonov evrov bo namenjenih za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija.

Dogovor je na twitterju pozdravil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša: “Uspelo nam je!” Z vrha EU-ja odhaja slovenska delegacija zadovoljna, izkupiček od vseh dosedanjih pogajanj o večletnem evropskem proračunu najboljši pa je doslej najboljši., je še dejal Janša. Slovenija ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa