Nekategorizirano

Avstrija v strožji nadzor muslimanov

Avstrijska vlada se pripravlja na uvedbo kontroverznega programa nadzora nad muslimani v državi, s ciljem boja proti tako imenovanemu “političnemu islamu”, poroča Anadolu Agency (AA).

Gre za pobudo, ki jo je prejšnja avstrijska vlada napovedala januarja letos, številne nevladne organizacije pa so obsodile takšen »antiislamski« odnos takratne radikalne desničarske politike.

Vladajoča Avstrijska ljudska stranka (OVP) je sporočila, da bo ustanovljen dokumentacijski center za zbiranje podatkov v boju proti antisemitizmu, rasizmu, versko motiviranim radikalizmom in za spremljanje dejavnosti elementov tako imenovanega “političnega islama”.

Takšna objava je sprožila burne reakcije predstavnikov akademske skupnosti, skupin za človekove pravice, pa tudi predstavnikov stranke Zeleni, koalicijske partnerice v avstrijski vladi.

Uradni Dunaj si želi, da bi ti centri nadzirali delo vseh muslimanskih združenj, mošej in kulturnih dejavnosti, vlada pa bo sama odločila, s katerimi institucijami želi sodelovati.

Bi o takem programu morala razmišljati tudi naša vlada?

Mogoče vam bo všeč