Nekategorizirano

Trumpovo božično darilo nemškim proizvajalcem avtomobilov

Po poročanju nemškega Focusa je Trumpova davčna reforma nemškim proizvajalcem avtomobilov prinesla božična darila v milijardnih dolarskih zneskih. Zato  sta Daimler in BMW, ki sta še pred uvedbo reforme predstavila poslovne rezultate za letošnje leto,  zaradi znižanja davčne stopnje za podjetja tik pred koncem leta  morala  popraviti konsolidirane rezultate poslovanja. Davčno stopnjo za podjetja je Trump znižal iz 35 na 21 odstotkov, kar bo največjima nemškima izvoznikoma avtomobilov na trg ZDA, BMV in Daimler še pred koncem leta prineslo milijardo evrov višji dobiček. Samo za Daimler to pomeni na letni ravni znižanje davkov za 1,7 milijarde evrov, s čimer si bo krepko popravil konsolidirano bilanco.  V prvih devetih mesecih leta 2017 je  Daimler izkazal konsolidirani čisti dobiček v višini skoraj 7,6 milijarde EUR (prejšnje leto: 6,6 milijarde EUR). Pred uvedbo davčne reforme v ZDA so pri Daimlerju računali na 9,9 milijarde evrov dobička, ta bo sedaj prav gotovo krepko višji.

Tudi pri bavarskem avtomobilskem gigantu BMW si zaradi Trumpove davčne reforme manejo roke. Revalorizacija bo prinesla višji dobiček med 0,95 do 1,55 milijarde evrov. BMW je v prvih devetih mesecih leta 2017 dosegel dobiček v višini 6,2 (5,4) milijard evrov. Napovedi analitikov za letošnje leto so sicer Bavarcem napovedovale  7,3 milijarde EUR dobička.

Zanimivo je, da je ameriški predsednik Donald Trump ob prevzemu Bele hiše v nekem intervjuju dejal, da pred stavbami  na 5. newyorški aveniji vidi le avtomobile nemških znamk, nikjer v Nemčiji pa pred hišami ne vidi parkiranih ameriških Chevroletov. Takrat je sicer napovedal ostre ukrepe in visoke uvozne dajatve za nemške avtomobile, z znižanjem davčnih stopenj pa jim je še bolj odprl vrata na trg ZDA.

Zato čudi trdovratno vztrajanje Vlade Mira Cerarja na višjih stopnjah DDV,saj je več kot očitno, da bi tudi pri nas njihovo znižanje še v večji meri generiralo gospodarsko rast.

Mogoče vam bo všeč