Nekategorizirano

Slovenija z nerazumljivo in nesmiselno zakonodajo prisiljuje delavce, da se iz države odselijo

Pred dnevi so v osrednji oddaji nacionalne TV postregli s podatkom, da je letos odšlo na tuje 8818 mladih, predvsem visoko izobraženi kadrov. Zaradi priložnosti, ki jim jih ponuja tujina, pa tudi zaradi nič kaj prijaznega odnosa “matere” Slovenije do mladega možganskega potenciala. Že res, da je z vstopom Slovenije v mednarodne povezave, zlasti v EU, kroženje “možganov” nekaj povsem normalnega, vendar pri nas gre bolj za beg možganov, so v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije.

 

V Sindikatu delavcev migrantov z zaskrbljenostjo spremljajo tudi prizadevanja slovenskih znanstvenikov in raziskovalcev, ki delajo v tujini.

V spletni izdaji dnevnika Delo je bil (18. 12. 2017) objavljen članek, v katerem dr. Marko Fonović, znanstveni svetovalec na Inštitutu Jožef Štefan, izpostavlja problematiko privilegirane davčne obravnave dohodkov napotenih raziskovalcev v tujino. Državni zbor je namreč pred kratkim potrdil spremenjen zakon o dohodnini, ki po novem določa posebne davčne olajšave za raziskovalce napotene v tujino ali iz tujine v Slovenijo, kar je po besedah dr. Fonovića diskriminatorno do tistih, ki si sami urejajo izpopolnjevanje na univerzah in inštitutih v tujini.
Dr. Marko Fonović in dr. Tamara Lah Turnšek sta na Ministrstvo za finance naslovila dopis, v katerem opozarjata na problematiko izseljevanja državljanov. Izpostavljata tudi, da imajo mornarji na dolgih plovbah 50-odstotno znižanje davčne osnove, slovenski funkcionarji v EU in mednarodnih bankah pa so v celoti oproščeni plačila davka. Predlagata, da bi se za raziskovalce in znanstvenike na začasnem delu v tujini lahko uveljavila enaka pravila, kot veljajo za javne uslužbence in funkcionarje, in sicer da bi v davčno osnovo upoštevali samo enak dohodek, kot bi ga prejemal za enako delo v Sloveniji.
  

Mario Fekonja, predsednik SDMS: “V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije (SDMS) smo Ministrstvo za finance že večkrat opozorili na omenjeno situacijo. Ministrstvo za finance trdi, da plačujemo razliko v dohodnini, ki pa je matematično ne zmore dokazati. Po potrditvi novele dohoninskega zakona v sindikatu ugotavljamo, da so, od ljudi izvoljeni poslanci, odločili, da bodo odslej visoko izobraženi delavci plačevali manj davka, kot nižje izobraženi. Lahko bi rekli, da je nauk te zgodbe “uči se, hodi v šolo in boš plačal manj””. Sprašujemo se, ali si bo kdo od poslancev tako stališče upal zagovarjati? Res je, da nas večina ne plačuje dvojnega davka, vendar ne plačujemo niti razlike v davku! Kaj sploh plačujemo? Slovenija s to nerazumljivo in nesmiselno zakonodajo prisiljuje delavce, da se iz države odselijo. Se na ta račun država kiti z zmanjševanjem brezposelnosti? Glede na privilegiranje visoko izobraženih, močno upam, da bo ministrica dopis dr. Fonovića obravnavala z največjo mero resnosti, čeprav resnost trenutne vlade in dejansko stanje nimata popolnoma nič skupnega.”

Zakon so poslanci sprejeli, ne da bi prej sploh pomislili, da obstaja več kot 170 držav z različno delovno-pravno zakonodajo in različnim življenjskim standardom, oboje pa se razlikuje od pogojev v Sloveniji, meni predsednik SDMS in dodaja: “Predvidevanje, da imajo delavci povsod enake pravice (povrnitev stroškov, dodatke za nočno praznično delo…), pa samo kaže na nevednost odločevalcev v naši državi. Furs se ne poglablja individualno, kar bi bilo glede na različna delovno-pravno okolja nujno*.”
*(Primer: V Sloveniji dobi delavec povrnjene neobdavčene stroške za prevoz in malico, v tujini pa do teh sploh ni upravičen.)”

Mogoče vam bo všeč