Nekategorizirano

Trumpov “urbi et orbi” v Kongresu navdušil kongresnike in Američane. Slovenski MSM mediji so o dosežkih raje modro molčali!

V skladu s predsedniško tradicijo v ZDA je Predsednik Trump tudi letos nagovoril poslance obeh domov Kongresa o stanju v državi, in sicer 5. februarja.

Najprej je pozdravil predsednico Predstavniškega doma in predsednika Senata ter Prvo damo Melanijo, ki je bila pri tem deležna stoječe ovacije prisotnih in posebne pozornosti kamer.  

Melania Trump blestela v temni obleki, Tiffany Trump pa v beli

V nagovoru je Trump uvodoma poudaril, da Američani skupaj gradijo varno, močno in ponosno Ameriko, nato pa podrobneje predstavil dosežke svoje administracije po posameznih področjih, s poudarkom na zagotavljanju varnosti državljanov in gospodarskih dosežkih. Tako je glede varnosti povedal, da bodo to zagotavljali tako z izgradno barier na meji z Mehiko, kot s krepitvijo oboroženih sil, ki da so že sedaj daleč najmočnejše na svetu ter z reformo pravosodnega sistema in kaznovalne politike.

Dosežke na področju gospodarstva in posledično zaposlovanja, kar je tudi rezultat prve davčne reforme po več kot treh desetletjih, je podkrepil s konkretnimi podatki.

Tako je povprečna gospodarska rast znašala 3%, ustvarjenih je bilo 5,3 milijona novih delovnih mest, od teh več sto tisoč v industriji, zaposlenih je več oseb kot kdaj koli prej – 157 milijonov, tudi največ žensk, stopnja brezposelnosti je na najnižji ravni, prav tako število prejemnikov socialne pomoči, plače pa so realno porasle prvič po več letih stagnacije.

Pomemben prispevek k temu je bila tudi razveljavitev prostotrgovinskega sporazuma NAFTA in sklenitev novega USMCA. Prav tako potekajo pogajanja za ZDA pravičnejši sporazum s Kitajsko in drugimi državami, je dejal Trump.

Hkrati so ZDA v tem obdobju postale največji proizvajalec nafte in plina na svetu in bodo leta 2020 prvič po pol stoletja postale neto izvoznik energije.

Veliko več bodo tudi investirale v obnovo in izgradnjo infrastrukture, da bi dosegli raven, primerno za 21. stoletje.

Po sprejetju največjih proračunov za obrambo v letu 2017 in 2018 s 700 oz. 716 milijardami dolarjev, so oborožene sile ZDA daleč najmočnejše na svetu in spet zmagujejo vsak dan. Vendar pa se ne bodo zapletale v nove spopade po svetu, temveč se umaknile s kriznih žarišč, kjer njihova prisotnost ni več potrebna. V preteklih destletjih je namreč tam padlo 7000 ameriških vojakov, kar je ZDA tudi stalo 7 bilijonov dolarjev. Zato bodo ZDA končale nesmiselni “ciklus neskončnih vojn”, je bil odločen Trump. 

ZDA pa bodo tudi reformirale in krepile sistem legalnih imigracij ter onemogočale ilegalne imigracije.

Nadaljevale bodo tudi s prizadevanji za znižanje stroškov in večjo dostopnost do zdravil ter razširile socialne pravice mladih, še zlasti zaposlenih mater ter povečale varstvo nerojenih otrok, vključno z zaostritvijo pogojev za splav.   

Posebno glasnega odobravanja pa je bil Trump deležen, ko je povedal, da še nikoli ni bilo v Kongresu toliko ženskih predstavnic kot sedaj. 

Izmed zunanjepolitičnih tem je PR Trump posebej poudaril napredek pri pogovorih s Severno Korejo za njeno denuklearizacijo, potrdil razveljavitev sporazuma o jedrskih raketah srednjega dometa z Rusijo zaradi nespoštovanja tega s strani slednje, poudaril zavezništvo z Izraelom ter ostro kritiziral Iran in Venezuelo.

V kontekstu slednjega je tudi poudaril, da so ZDA pred 2 tednoma uradno priznale legitimno začasno vlado Venezuele in novega začasnega predsednika Guaida ter da podpirajo ljudstvo v boju za svobodo in obsojajo brutalnost Madurovega režima, katerega socialistična politika je spremenila državo iz najbogatejše v Južni Ameriki v državo skrajne revščine in obupa.

ZDA so tudi zaskrbljene zaradi pozivov nekaterih, da naj sprejmejo socializem doma. A Američani so rojeni svobodni in bodo ostali svobodni! Zato tudi tokrat ponavlja odločenost, da ZDA nikoli ne bodo socialistična država! Temu so sledile bučne stoječe ovacije prisotnih in skandiranje ZDA, ZDA, ZDA…!

Skupno si je direktni prenos na raznih TV kanalih ogledalo 47,7 milijona gledalcev, dodatnih več deset milijonov pa še naknadno.

V nagovoru je Predsednik Trump več krat pozval k sodelovanju obeh strank v dobro vseh Američanov in bil prav tako deležen ovacij.

Njegov nagovor je bil zelo dobro sprejet tako med prisotnimi kongresniki kot gosti, ki so posamezne dele le-tega nagradili z več kot stotimi glasnimi aplavzi.

Tak odziv pa sta potrdili tudi javnomenjski anketi objavljeni v dveh medijih, ki sicer PR Trumpu nista ravno naklonjena, in sicer v CNN in CBS. Slednja je celo pokazala, da je kar 76% vprašanih, ki so si ogledali Trumpov govor,  tega ocenilo kot zelo pozitivnega. Pri tem pa je relevantno tudi, da je kar 72% vprašanih podprlo Trumpova stališča  glede imigracije, 56% pa ocenilo, da bo govor prispeval k poenotenju Američanov.

Skupno si je direktni prenos govora Donalda Trumpa kongresnikom obeh domov na raznih TV kanalih ogledalo 47,7 milijona gledalcev, dodatnih več deset milijonov pa še naknadno.

Tako je to velikansko število gledalcev tudi videlo prvo damo Melanijo Trump, ki so jo prisotni nekaj krat nagradili z glasnim aplavzom.

Mogoče vam bo všeč