Nekategorizirano

Trump napovedal udeležbo na mednarodni humanitarni konferenci za Libanon

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da se bo v nedeljo pridružil skupnemu sestanku z libanonskim predsednikom in drugimi svetovnimi voditelji, da bi razpravljali o pomoči Libanonu po uničujoči eksploziji v pristanišču v Bejrutu.

Trump je na Twitterju v petek sporočil, da se je pogovarjal z libanonskim predsednikom Michelom Aounom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki bosta prav tako sodelovala na konferenci. “V nedeljo bomo izvedli video konferenco s predsednikom Macronom, libanonskimi voditelji in voditelji iz različnih delov sveta. Vsi želijo pomagati,” je povedal Trump. Dodal je, da je  Aoun sporočil, da so tri velika ameriška letala na poti v Libanon z medicinskim osebjem in medicinskimi izdelki, vodo in hrano. Trump in Macron sta govorila po telefonu in “izrazila najgloblje sožalje zaradi izgube življenj in opustošenja v Bejrutu”, je pred časom v izjavi povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere.

				Eksplozija je povsem uničila bejrutsko pristanišče			Eksplozija je povsem uničila bejrutsko pristanišče

Eksplozija v libanonski prestolnici je v torek terjala 154 življenj in ranila 5.000 ljudi, večji del mesta pa je bil uničen. Francija in druge države so hitele na pomoč v Libanon v obliki zdravstvene opreme in hrane. Ameriška agencija za mednarodni razvoj je v petek sporočila, da je zagotovila več kot 15 milijonov dolarjev pomoči, vključno s hrano za 50.000 ljudi v treh mesecih.

Preberite še: To je ruski tajkun, ki je v Bejrutu pustil ladjo, polno eksplozivnega tovora

Ameriško vojsko je tudi prosila, da v trimesečnem obdobju prepelje zadostne količine zdravil za 60.000 ljudi. Višji uradniki v Trumpovi administraciji so se sestali, da bi se dogovorili o dodatni pomoči, je povedal vir iz administracije in izrazil zaskrbljenost zaradi temeljnih vprašanj upravljanja, ki mučijo Libanon. Macron je v četrtek obiskal Bejrut in jeznim protestnikom obljubil, da pomoč pri obnovi mesta ne bo končala v “skorumpiranih rokah”.

Medtem pa preiskava vzroka uničujoče eksplozije še poteka. Libanski predsednik Michel Aoun je v petek dejal, da bo libanonska preiskava vzroka eksplozije ugotovila, ali je eksplozijo povzročila bomba ali kakšna druga vrsta tuje vpletenosti ali je bila posledica malomarnosti.

				Bejrut po rušilni eksploziji			Bejrut po rušilni eksploziji, ki je zahtevala 154 življenj in več kot 5.000 ranjenih   

Ameriške agencije proučujejo, ali je bila uničujoča eksplozija posledica nesrečnih okoliščin ali pa je bila povzročena namerno, poročajo obveščevalni viri.

Mogoče vam bo všeč