Nekategorizirano

Po ameriških dodatnih carinah Kanada uvaja carinske protiukrepe v vrednosti 2,3 milijarde evrov

Kanada bo naslednji mesec uvedla “vzajemne protiukrepe” v višini 2,3 milijarde evrov kot odgovor na odločitev Donalda Trumpa, da vrne 10-odstotno tarifo na kanadski aluminij, je v petek dejala kanadska podpredsednica vlade Chrystia Freeland.

Trump odločitev je ocenila kot “nerazumno” je dejala, da bo premier Justin Trudeau v naslednjem mesecu imel “posvetovanja o dolgem, izčrpnem seznamu ameriških izdelkov, ki vsebujejo aluminij”.

“Vzajemni ukrepi” bodo začeli veljati po teh posvetovanjih, je dodala na tiskovni konferenci.
Ottawa se bo “hitro in odločno” maščevala tem “nepoštenim tarifam”: “za vsak dodatni dolar obdavčitve kanadskega uvoza, se bomo maščevali z enakimi protiukrepi,” je dejala podpredsednica vlade.
“Ne bomo poslabšali razmer, vendar tudi ne bomo popuščali,” je poudarila in dodala, da je “aluminijasta industrija pomembna za kanadsko gospodarstvo” in da ustvarja približno 10.000 neposrednih delovnih mest.
Ameriške tarife na kanadski aluminij bodo začele veljati 16. avgusta.

Vračanje ameriških tarif se dogaja le nekaj tednov po začetku veljavnosti novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Slednji je nadomestek NAFTA (Severnoameriški sporazum o prosti trgovini), podpisan leta 1994, ki je bil soglasno ocenjen kot zastarel.

Junija 2018, med pogajanji o spremembi NAFTA, Trump ni okleval z uvedbo kazenskih tarif za kanadski aluminij. Ottawa je takoj napovedala davek na ameriške izdelke (jeklo in aluminij, pa tudi viski, kečap, pomarančni sok, jadrnice, motorne čolne, kosilnice in drugo).

Donald Trump se je maja 2019 odpovedal uvedbi dodatnih tarif pod pogojem, da Kanada “s svojim izvozom ne preplavi našega trga in ne uniči vseh naših delovnih mest v sektorju aluminija”.

Mogoče vam bo všeč