Nekategorizirano

Teater Apokalipse – predstavitev tretje knjige fantazijskega epa Vitezi & Čarovniki v Celju

Predstavitev najnovejše knjige Bojana Ekslenskega se je dogajala v četrtek, 6. avgusta 2020 ob 20:00 uri, pri Vodnem stolpu v okviru Poletja v Celju. Avtor je v sodelovanju z založbo Pro-Andy, Andrej Ivanuša, s. p. iz Maribora izdal tretji del projekta Vitezi & Čarovniki z naslovom Vladavina indigo otrok. To je sicer že sedma tiskana knjiga v okviru verjetno največjega slovenskega književnega projekta. O njem je mogoče prebrati več na spletni strani Vitezi & Čarovniki. Na prireditvi so nastopili Matej Krajnc, Mateja Mohorko, Andrej Ivanuša in Bojan Ekselenski.


							Naslovnica knjige VLADAVINA INDIGO OTROK

Matej Krajnc je avtor spremne besede, ki dokončuje glasbeni album in je inspiriran s knjigo Vladavina indigo otrok. Na prireditvi je odigral nekaj pesmi s tega albuma in moderiral celotno prireditev. Mateja Mohorko je prebrala izbrane odlomke, da je pričarala duh knjige. Andrej Ivanuša in Bojan Ekselenski pa sta predstavila svoje sodelovanje.

Bojan je poudaril, da je knjiga, čeprav žanrsko sodi v fantazijo in znanstveno fantastiko, umeščena v bližnjo prihodnost. Vzporedni svet je le nekakšna zavesa, ki prekriva resnično vsebinsko paradigmo – družbenokritično dramo z močnim socialno ekonomskim nabojem.

Andrej je omenil, da za reševanje sveta niso potrebni ameriški junaki, temveč lahko enako delo opravi tudi celjski študent. Ob tem pa še, da je zgodovina zagotovo odlična učiteljica, le mi smo slabi učenci, ker je sploh ne poslušamo.

Matej je izpostavil vlogo humorja in žanrsko celovitost knjige. Dodal je, da je večji del pogovora potekal o pomenu vsebine, njeni širini, izjemno obsežnem svetu Vitezov in Čarovnikov in se sploh niso dotaknili vsebine knjige. Ta privilegij je rezerviran za bralke in bralce.

Mateja Mohorko je s svojo izvrstno interpretacijo izbranih odlomkov dodobra vzbudila radovednost.


							Sodelujoči na predstavitvi (od leve): Andrej Ivanuša, sozaložnik, urednik, oblikovalec knjige za tisk; Bojan Ekselenski, avtor, sozaložnik; Mateja Mohorko, bralka odlomkov; Matej Krajnc, kantavtor, povezovalec programa. 

Naj dodamo odlomek iz spremne besede Mateja Krajnca:
“Vladavina indigo otrok je torej (tudi) neke vrste politični učbenik, družbenozgodovinski vademekum po mentaliteti človeštva?! Ne gre skratka zgolj za roman, okej, tudi fantazijski roman, pač pa za pregled mentalitete planeta zadnjih 2.500 let, ko smo … well, nekaj naredili, marsičesa pa ne! Ko »demokracija« pravzaprav pomeni pogubo, ker ljudje ne vedo, kaj zares pomeni. Ko niti Mešarah ni tisto, kar mislijo, da je. Ko Sidrah, Mesah in Abednego umrejo v Nebukadnezarjevi peči, ker je takšno pač razmerje moči, bog pa … hja, bog išče ključe zakladnic svojih podrejenih? Moj odgovor je pritrdilen.”

Vsi sodelujoči so člani Celjskega literarnega društva. Knjiga je izšla s finančno podporo Mestne občine Celje, za kar se ji zahvaljujemo.

Knjigo je mogoče naročiti na straneh založbe PRO-ANDY, Andrej Ivanuša, s.p. po ceni 25,00€.

Pripravil Boki

Mogoče vam bo všeč