Nekategorizirano

Trije načini čiščenja zaščitnih mask

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) spodbujajo ljudi, naj nosijo zaščitne maske, kadar so zunaj, ker so maske “eno najmočnejših orožij, ki pomagajo preprečiti širjenje covid-19”. Vse več je dokazov, da lahko maske pomagajo ustaviti kapljice dihal, ki so v veliki meri odgovorne za širjenje novega koronavirusa. Da pa bi bile maske učinkovite, jih je treba redno in temeljito čistiti in umivati.

Popsci prinaša tri najučinkovitejše metode čiščenja maske, vendar ne pozabite, da jih lahko uporabite le, če uporabljate bombažne maske ali maske iz neke druge tkanine. Teh metod ne uporabljajte za medicinske maske za enkratno uporabo, saj lahko to zmanjša njihovo učinkovitost.

Vse, kar morate storiti, je pustiti masko pet minut v vreli vodi. Toda odvisno od tkanine, iz katere je maska ​​izdelana, lahko vrenje poškoduje masko ali vpliva na zračnost. Da zagotovite, da bo vaša maska ​​po vrenju ostala funkcionalna, jo boste morali natančno pregledati. Po vrenju preverite, ali so na maski vidne luknje.

Metanje obraznih mask skupaj s preostalimi oblačili v stroj je odličen način za njihovo pranje. Tako kot milo za roke virus uniči z razbitjem njegove zunanje površine, bo detergent dovolj za čiščenje maske, da bo pripravljena za ponovno uporabo.

V tem primeru je treba paziti na temperaturo. Priporočljivo je pranje pri 60 stopinjah Celzija.

Masko lahko učinkovito operete tudi tako, da jo pet minut namočite v raztopini ene žlice belila v litru vroče vode. Temperatura ni pomembna – belilo opravlja sanitarna dela – je pa dodatna plast varnosti.

Da se znebite ostankov belila, odstranite masko iz raztopine in jo spirajte pod pipo 10 do 15 sekund – poljubne temperature. Nato ga še pet minut namakajte v čisti vodi. Po tem masko dobro posušite in bo pripravljena nanjo

 

Mogoče vam bo všeč