Nekategorizirano

SB Celje – med izgorevanjem in poslanstvom zmaga človečnosti in etičnosti

Zdravstveni delavci niso omejeni samo na zdravljenje COVID  pacientov. Poskrbeti je treba tudi za vse ostale, ki pomoč potrebujejo. Kar je najbolj pomembno je to da so deležni podpore javnosti. Optimizem gradijo na  spodbudah in ne  kritikah ki nima jo ne repa ne glave.

 

Število hospitaliziranih v SB Celje raste. Danes imamo na navadnih COVID posteljah 118  COVID  bolnikov, 20 pa jih zdravijo na intenzivni negi. Zabeležili so 5 smrtnih primerov COVID bolnikov.

V celjski bolnišnici se sicer soočajo s težkimi kadrovskimi razmerami. Še do nedavnega je bilo namreč okuženih ali v samo izolaciji že nekaj čez 200 zdravstvenih delavcev celjske bolnišnice. Kljub temu se preostanek kadra požrtvovalno bori za vsakega bolnika v popolnoma polnih štirih COVID  oddelkih. Trenutno v SB Celje zdravijo kar 138 bolnikov s COVID -19, 20 bolnikov je na intenzivni negi, od teh jih mora biti polovica priključenih na respirator. Samo v zadnjih dveh dneh so izgubili boj za življenje pri desetih bolnikih.

Na  anonimne namige, da v celjski bolnišnici ne sprejemajo COVID bolnikov je strokovni direktor dr. Franc Vindišar odgovarja da to ne drži,  obenem  pa pove da je vsak preskrbljen in sprejet vsak bolnik z COVD 19. Le redke so izjeme da bi moral biti  kdo od bolnikov  poslan v drugo bolnišnico , pa še to ob zelo resnih situacijah ko se mora sočasno poleg COVID zdraviti prav tako drugo akutno stanje. 

Da  je zelo prav da vsemu temu sledi in priskoči lokalna skupnost z določenimi aktivnostmi  pove tudi skupna akcija MO Celje in Mladinskim centrom Celje ki sta ponudila pomoč pri učenju in varstvu otrok od zdravstvenih delavcev iz SB Celje in ZD Celje,  ki so tako rekoč dan in noč v svojih službah in so nepogrešljivi pri delu in spopadanjem z COVID 19.

Upajmo da s podaljšanjem   ukrepov posebej povezanimi z omejitvijo zbiranja oziroma z prepovedjo le tega, razen  za družinske člane in člane skupnega gospodinjstva,  bo prišlo do zamejitve in kasneje resne in očitne ustavitve širjenja virusa. Za enkrat  opogumlja podatek iz strokovnih krogov,  da se širjenje spreminja iz progresivnega v linearnega oziroma iz več okuženih na enega na enostavnega povečanja da se od enega okuži največ eden  in ne več.

To pa še zdaleč ne pomeni da smo odrešeni odgovornega vedenja in da lahko pričakujemo kar kmalu rahljanje ukrepov in umik  ali odsotnosti že obstoječih previdnostnih ukrepov. To bo še trajalo in bo še lep čas sestavina dnevnega »protokola« ali priprave na aktivnosti ki so in bodo še naprej  del vsakdana.

Odgovornost in previdnost  naj gresta še naprej z roko v roki!

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč