Nekategorizirano

Test razkužil za higieno rok

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv test razkužil za higieno rok.

Izdelki za razkuževanje rok so se v zadnjih mesecih zaradi pojava novega koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19, znašli v marsikateri nakupovalni košari. Cene so visoke, označevanje izdelkov pa ne vedno najbolj jasno in razumljivo.

Na našem testu smo preverili vsebnost količine alkohola v razkužilih za katera je na embalaži navedeno, da je aktivna učinkovina alkohol. Na test smo poslali petnajst razkužil, ki jih lahko kupite v trgovinah, drogerijah in na bencinskih črpalkah.

Alkoholi imajo izvrstno učinkovitost in najhitrejše baktericidno delovanje od vseh antiseptikov. Posebej pomembno je, da se sušijo zelo hitro in tako omogočijo hitro dezinfekcijo, imajo optimalni učinek na večino mikroorganizmov, za razkuževanje umivalniki niso potrebni, nanos alkohola ne povzroči mikrobnega onesnaženajonesnaženja okolice (Vir: Pittet D, Boyce JM. Hand hygiene and patient care: persuing the Semmelweis legacy. The Lancet Infectious Diseases 2001;9-20.)

Temeljito umivanje rok je prva izbira
Že v času gripe A (H1N1) se je izkazalo, da je umivanje z vodo in milom učinkovitejše od uporabe hidroalkoholnih gelov (ki temeljijo samo na alkoholu ali na alkoholu in klorheksidinu). Hidroalkoholni geli ob pogosti uporabi koži tudi bolj škodijo kot milo. Alkohol v razkužilu lahko kožo draži, še posebej, če razkužilo nanašamo večkrat na dan in če je koža na rokah poškodovana (ekcem). S pretirano uporabo razkužil tudi uničujemo naravni zaščitni plašč kože, ki se zato hitreje izsuši.
Pri vsakdanjih opravilih zadostuje, da roke temeljito umijemo z milom in tekočo vodo, dodatno razkuževanje ni potrebno. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2 – 3 minute. Poudariti velja, da razkužilo ni in ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok: če si rok pred nanašanjem razkužila ne umijemo, na koži ostane umazanija (lahko tudi mikroskopska), ki je gojišče za viruse in bakterije.

Pred temeljitim umivanjem (ali razkuževanjem) se ne dotikamo ust, nosu ali oči. Na splošno bi bilo dobro, da bi se te razvade za vedno znebili oz. bi jo čimprej ozavestili.

Antibakterijska mila: raje ne!
V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditev o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triclosan. A voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Navadno milo in tekoča voda ob primerni uporabi in pravilni tehniki umivanja rok torej zadoščata tudi za zaščito pred novim koronavirusom.

Vlažilni robčki: priročni, a brez učinka
Ali vlažilni robčki uničujejo novi koronavirus? Odgovor je (največkrat) ne. Teoretično bi sicer lahko delovali kot sredstva za dezinfekcijo, če bi v ustrezni koncentraciji vsebovali kemikalije, kot so alkohol ali protibakterijske sestavine (te ne delujejo proti virusom). V praksi pa imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije, ne glede na to, ali gre za `dobre´ ali `slabe´.

Vlažilni robčki tudi močno negativno vplivajo na okolje. Gre za izdelke za enkratno uporabo, ki jih potrošniške organizacije na splošno odsvetujemo.

Kdaj uporabiti razkužilo?
Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo. Razkužila v tem primeru ne potrebujemo. Drugače je npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so trgovine, pošte in podobno. Če nimamo dostopa do tekoče vode in mila, uporabimo razkužilo. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na različnih površinah. Po nekaterih podatkih ostane aktiven do en dan na kartonu ter do tri dni na plastiki in kovini (vir: NIJZ).

Kako uporabiti razkužilo?
Najprej odstranite z rok prstane, zapestnice in drug nakit. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen.

Uporaba razkužila `malo in hitro´ je torej brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo.
Razkužilo vtirajte toliko časa, da se na rokah posuši. Če se posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte.

Kaj kupiti?
Kljub temu, da je naš test pokazal, da navedbam o koncentraciji alkohola lahko zaupamo, pa izbira ni enostavna. Na trgu je namreč veliko izdelkov, ki nosijo oznako “dezinfekcija”, “razkuževanje” in podobno, pogled na seznam sestavin pa razkrije, da alkohol ni na prvem mestu. To pomeni, da je alkohola v izdelku manj kot 50 %.

Če želite, da bo razkužilo učinkovalo le proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek z najmanj 60 odstotki alkohola. Ker prihajajo jesenski in zimski meseci, ko zdravstvene ustanove vsako leto beležijo velik porast okužb tudi z drugimi virusi, najpogostejši so virusi gripe, respiratorno sincicijski virus, pa tudi adenovirusi, pa je priporočljiva uporaba razkužila z najmanj 80 odstotki alkohola.

Več info https://www.zps.si/index.php/twitter/1117-pros-dostop/10479-test-razkuzil-za-roke

Mogoče vam bo všeč