Nekategorizirano

15 odstotkov testiranih je bilo okuženih, prišli smo do meje (covid v Črni gori)

Črna gora je  na prelomu v boju proti koronavirusu in zdaj bi se epidemija morala začeti umirjati, je dejal vodilni črnogorski epidemiolog Boban Mugoša, ki je napovedal, da se je Covid-19 v zadnjih 24 urah potrdil pri 69 ljudeh.

“Že dneve se dogaja, da je število okuženih ljudi na ravni 15 odstotkov testiranih, kar pomeni, da smo dosegli mejo, kjer je prelomnica, in da se bo epidemija najverjetneje začela umirjati. Odvisno je samo od našega vedenja, ki povzroča širjenje okužbe” – je dejal Mugoša.

Povedal je, da je ena oseba umrla zaradi posledic koronavirusa v zadnjih 24 urah, oziroma skupno 52 od sredine maja.

Skupno število aktivnih primerov Covida-19 v Črni gori je trenutno 1.192, na 100.000 prebivalcev pa 189 – je dejal Mugoša in poudaril, da se je število aktivnih primerov od konca prejšnjega meseca prepolovilo.

Toda, kot je dejal, se črnogorski epidemiologi soočajo z novim izzivom, turisti, ki bodo prišli z odpiranjem meja.

“Imamo še en izziv. To je turizem. Naše gospodarstvo se veliko zanaša na turizem, k nam bodo prišli turisti, izzivi so veliki, naredili smo dober načrt in upam, da bomo lahko uresničili vse, da bomo ohranili zdravje prebivalcev” – je dejal Mugoša.

V začetku tedna je Črna gora dovolila državljanom Rusije in Azerbajdžana vstopiti v državo brez kakršnih koli pogojev, Ukrajino pa je pred dvema dnevoma dodala na “zeleni seznam”.

Na vprašanje novinarja o tem, kako je mogoče, da je Črnogorski inštitut za javno zdravje dal soglasje za izvedbo volitev, ko sta samo dve poroki povzročili več vročih točk z nekaj sto okuženimi, je Mugoša dejal, da volitev in poroke ni mogoče primerjati in da volitve, za razliko od porok, “nadzorovane nastavitve, kjer je vse natančno predpisano.” Če se bodo upoštevali ukrepi, ne bi smelo biti težav, je dejal.

Parlamentarne volitve v Črni gori so predvidene za 30. avgust.

Mogoče vam bo všeč