Nekategorizirano

Tajni posnetki: Ali je Volkswagen v boju proti bosanskemu Preventu kršil ameriško zakonodajo?

Potem ko je v javnost pricurljala velika afera, v kateri je nemški avtomobilski velikan “Volkswagen” leta sistematično rušil sodelovanje z bosanskim podjetjem “Prevent”, Businessinsider predstavlja nove podrobnosti.

Spomnimo, nemški mediji so poročali, da je uslužbenec VW med leti 2017 in 2018 na skrivaj zapisoval in prenašal tajne strateške seje, po odkritju pa je bil odpuščen. Preiskavo je sprožilo tudi tožilstvo.

Afera, ki je poleg velikih izgub pretresla VW, kaže, da je nemško podjetje ustanovilo tajno skupino menedžerjev, ki si je prizadevala za odpoved pogodb s “Preventom” in neposredno oslabila položaj podjetja na trgu,

V skupini VW ni veliko dokumentov o tajni operaciji “Projekt 1”. Strah je bil prevelik, da bi zaupne informacije prišle do sovražnika, bosanskega dobavitelja Prevent.

Glede na tajno zabeležena srečanja so bili v trezorju očitno shranjeni občutljivi dokumenti, vključno z zgodnjimi navodili, kako odstraniti “Prevent” s ceste, piše Businessinsider.

“V sefu je samo ena odločitev, ki uradno ne obstaja – je v začetku leta 2018 v notranjem krogu dejal vodja “Projekta 1”.

“Nočejo ničesar obdržati na pladnju. Sem pa rekel: ‘ljudje’, za to moram nekaj imeti. List so podpisali vsi člani upravnega odbora in šel je na varno. Tudi sam sem malo razmišljal o sebi,” je dejal.

“Volkswagen” tega skrivaj posnetega srečanja “Projekta 1” ne želi komentirati.

“Prosimo, razumejte, da notranjih postopkov, ki vplivajo na zaupne informacije in procese, ne komentiramo javno,” je dejal tiskovni predstavnik.

Projektna skupina je več kot leto dni na skrivaj delala na tako imenovanem “nadzoru” Preventa. Misija, ki se je pogosto spraševala, kako daleč lahko gre korporacija, da se znebi neprijetnega poslovnega partnerja. Eno je bilo gotovo: največji svetovni proizvajalec avtomobilov ne bi smel biti nikoli več tako nebogljen. “Prevent” si ne bi smel nikoli več privoščiti, da paralizirati z ustavitvijo dobave paralizira proizvodnjo v VW.

Iz posnetkov je slišati, da je VW poskušal izolirati Prevent na avtomobilskem trgu, sistematično lokalizirati in preprečiti sodelovanje ali prevzem drugih dobaviteljev. Na zaupnem seznamu “Projekta 1” je mogoče najti točno 217 imen dobaviteljev.

Z vidika VW je te dobavitelje  ogrožal vpliv “Preventa”.

“Skladno s tem smo integrirali dobavitelji, ki bi jih lahko obravnavali za prevzem, seznanili smo jih z ustreznim potencialom nevarnosti za prevzem,” pojasnjuje upravitelj po poročanju VW-Tapes.

Podjetje s sedežem v Wolfsburgu je 217 dobaviteljev razdelilo v tri kategorije: skupina A so bili dobavitelji, ki bi bili najlažje tarče prevzema. Bilo je natanko 44 podjetij, od katerih je “Volkswagen” prejel tako imenovano “zagotoviulo o obveščanju” v primeru, da na njihova vrata potrka potrka “Prevent” – ali pa si je želel zagotoviti pravico do prve zavrnitve.

Eno od podjetij na seznamu je bilo Inter Groclin. Poljsko podjetje že vrsto let dobavlja izključno pokrove za modele VW Arteon in T5 (avtobus).

“Šiviljski proizvodnji s 50 milijoni evrov prometa je bilo dovoljeno dobavljati prevleke za sedeže T5 in gospodarska vozila, kar je bilo za nas kot zmaga na loteriji,” je dejal neimenovani visoki uslužbenec podjetja.

A ko je VW izvedel, da želi “Prevent” podjetje kupiti in prevzeti, so v Wolfsburgu zazvonili alarmni zvonovi.

3,5 milijona evrov za predkupno pravico

Poljaki so morali za “Arteon” rezervirati ogromne proizvodne zmogljivosti, vzdrževati nizke cene in trajno pošiljati izdelke v Wolfsburg za nadzor kakovosti. Tako je sprva sanjski posel  že leta 2017  Groclin zapeljal v finančne težave.

Da bi preprečil prevzem s strani “Prevent”, je VW ponudil finančno podporo.

“On (izvršni direktor podjetja Inter Groclin) se sooča  z negativnim letnim računovodskim iskazom za leto 2016,” je marca 2017 nazaupnem sestanku pojasnjeval vodja “Projekta 1”.

“Če ne dobi dveh rešilnih milijonov, bo propadel, pravzaprav imamo fanta v pesti. Obljubil je tudi, da jo bo podpisal. (..) Čas je, da stisnemo pest”.

Volkswagen je skupaj ponudil 3,5 milijona evrov pomoči, v zameno pa je zahteval pravico do predkupne pravice. Po poročanju VW-Tapes je današnji direktor VW-ja Ralph Brandstätter podpisal ustrezen notranji sporazum, ki je bil sporen.

“Če je to zdaj podpisal gospod Brandstadter in (…), ali res želimo napisati, da gre za “blokada prodaje Preventu “?” vpraša odvetnik iz skupine. ” Če je s pravnega vidika to neproblematično, ne bom povedal nič več.”

Na koncu je Groclin je vzel denar iz Wolfsburga in zavrnil ponudbo Preventa. Leto kasneje se je sodelovanje med VW in Groclinom končalo. Prodaja je padla s 35 na osem milijonov evrov. Zdaj gre le še za razpad podjetja.

V ZDA imajo lahko dogovori z dobavitelji posledice. Ker naj bi VW uničil poslovanje podjetja Prevent v Ameriki, jih bosansko podjetje toži zaradi odškodnine. Pogodbe med proizvajalci avtomobilov in velikimi neposrednimi dobavitelji so v ZDA strogo urejene. Posneti pogovori v “Projektu 1” o tako imenovani skupini dobaviteljev Tier 1 “Adient” so boljši, piše Businessinsider.

“Pogajamo se z “Adientom,” je po poročanju VW lanes dejal vodja v začetku leta 2017. “Prejšnji petek sem celo prejel pismo s predlaganim besedilom.”

Da bi se rešili “Preventa”, vendar ne ogrozili proizvodnje, je VW zgodaj razdelil obseg dobave Bosancev drugim podjetjem. Med drugim naj bi “Adient” prevzel naročilo za oblazinjene sedeže.

“Adient” ni samo zamenjal “Preventa” pri VW, dobavitelj je prekinil tudi dolgoletno sodelovanje z bosansko skupino podjetij. Po navedbah Preventa je bil to del dogovora med VW in Adientom in je nezakonit.

Vprašanje Businessinsiderja v “Adientu” nočejo komentirati. Tiskovni predstavnik VW pravi:

“Volkswagen AG izpolnjuje zakonske in notranje zahteve. Naše zakonito ravnanje vključuje uveljavljene procese in odnose, ki temeljijo na partnerstvu z dobavitelji, ter upoštevanje ustreznih smernic o skladnosti s podjetjem. Za odgovorne zaposlene veljajo jasna navodila, ustrezni vodje pa so odgovorni za njihovo upoštevanje. Glede na tekoče postopke v Nemčiji in ZDA ne bomo več komentirali.”

Mogoče vam bo všeč