Nekategorizirano

Ameriški analitik opozarja: Nevarnost, da Črna gora postane agent Moskve

Daniel Serwer, ameriški analitik in profesor na univerzi Johns Hopkins, meni, da je pomembno, da Črna gora po volitvah ohranja dobre odnose z drugimi državami v regiji, pa tudi z Brusljem in Washingtonom.

“Upam, da se opozicija ne bo odvrnila od Nata, Evropske unije in črnogorske neodvisnosti in suverenosti. Zdi se mi veliko tveganje, da bodo to zelo tesno volilno zmago videli kot pokazatelj, da lahko spremenijo smer in nenadoma obrnejo Črno goro proti Moskvi in ​​Beogradu, ali celo ogrozijo njeno neodvisnost. To bi bila velika napaka in povzročila bi veliko težav,” je Serwer dejal za Voice of America.

Meni, da bi bila velika napaka spodkopavanje odnosov z ZDA in Natom.

Nato ima zdaj obveznost do Črne gore, Črna gora pa do Nata. In to je nekaj, česar se z zamenjavo vlade ne bi smelo spremeniti. In če se to zgodi, bi to lahko povzročilo resnične težave ZDA in Črni gori, pravi Serwer in dodaja, da Nato ne more imeti članice, ki ni zvesta in ni zavezana zavezništvu.

 “In povsem jasno je, da Rusi poskušajo z balkanskimi državami oslabiti Nato. Bilo bi resnično žalostno, če bi Črna gora postala agent Moskve.” pravi Serwer in dodaja:

“To je preizkus za opozicijo, ali bo vzdržna in bo lahko vladala ob ohranjanju suverenosti in neodvisnosti države, ali bo še naprej izpolnjevala svoje obveznosti do Nata in ohranjala dobre odnose s Kosovom in Bosno. To je trenutek resnice za opozicijo v Črni gori, saj prevzame odgovornost za vodenje države.”

 

Mogoče vam bo všeč