Nekategorizirano

Ta veseli dan ali prižig lučk pravljičnem Celju

In se je zgodilo. Prižig lučk v pravljičnem Celju, delu mesta  kjer se bo dogajalo vse, sveda vse iz predvidenega programa ki bo trajal od danes, zadnjega dne novembra pa ves december.

Kolone dolge že okrog 16. ure iz vseh koncev mesta kot po kakšnem ukazu, mislim bolj nekaj neslišnega in nevidnega je ukazovalo le pojdite, le pojdite tam bo lepo, nevsakdanje, čarobno.  Na mestnim  ulicam z božično-novoletno razsvetljavo vdahnili pridih čarobnosti. Postavili so smreke, ki so  jih podarili občani. Na samem mesto kje je bil postavljen oder je bilo res živahno, glasno prijetno, vsepovsod glasovi otrok, staršev, ki so pravzaprav želeli osrečiti otroke s tem res čarobnim dogodkom. Nestrpnost in neučakanost je naraščala do nekaj čez 17.00 uro k je bil napovedan sam prižig. Pažek Urh bi skoraj prehitel Župana, uradno zadolženega za prižig.

Pa je šlo. Prižig je bil veličasten, val navdušenja se je širil od odra prti središču mesta.

Ob svojem kratkem nagovoru je dejal da si želi, pravzaprav pričakuje tudi drugačne prižige pri ljudeh samih. Prižig iskric upanja tudi pri tistih, ki jim ni uspelo med letom da so srečni, da jih kaj osreči, kljub trudu in prizadevanj tistih,  ki so jim blizu ali v bližini. Če  bo to zgodilo ali se bo zgodilo večkrat vsi bomo veseli in zadovoljni da je ta prazničen december prinesel prijetne spremembe tudi pri tistih,  ki si to želijo. Mi jim tudi želimo da jim to  uspe. Da jim uspe preživeti čudovit december in tudi kasneje vso leto, vsa leta in vse decembre, z željo da jih čim več stvari uspe v nadaljevanju življenja.

  

Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:

svetlobne zavese preko ulic                           57.400 drobnih LED lučk

svetlobne zavese pri Narodnem domu            24.400 drobnih LED lučk

svetlobne cevi                                        600 metrov

led žarnice na smrekah in drevesih                 42.000 drobnih LED lučk

napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela    5 kosov

svetlobni liki                                                  56 kosov

svetleče krogle                                               7 kosov

sveče na adventnem vencu                              4 kosi

svetleče verige na velikih smrekah (snow fall)                         12 kosov

svetlobne verige na drevesih                           14 kosov

reflektorske osvetlitve                                      sedem lokacij

nesvetleči okraski                                            400 kosov

zelene, nesvetleče girlande                                68 metrov 

smreka na Stanetovi ulici                                  1000 drobnih LED lučk

kočija, zvezda, smreka z medvedkom                     trije liki

 

Letošnja novost v prazničnem decembru je  ambientalno ozvočenje na Glavnem trgu. Gre za prvo, testno fazo ozvočenja v starem mestnem jedru, ki bo stalno nameščeno in bo namenjeno vsem kasnejšim, različnih prireditvenim dogodkom. Dvajset zvočnikov bodo namestili na jeklene vrvi in s tem lokacije prireditvenih odrov povezali s centralo ozvočenja. 

Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bo praznično vzdušje ustvarjeno z video projekcijami. Stroški namestitve svetlobne krasitve vključno z dnevnimi okraski, postavitvijo, krasitvijo in odstranitvijo podarjenih smrek, bodo letos znašali okoli 98.000 evrov. V Celju si prizadevajo, da pri praznični krasitvi, ki je skladna z izdelano projektno dokumentacijo, vsako leto se pa  doda  kakšna novost, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. 

Božično-novoletna razsvetljava bo tako kot vsa  minula leta svetila do 6. januarja, potem pa jo bodo delavci Elektrosignala v roku desetih dni odstranili in shranili za naslednje leto.   

 

 Povabilo vsem,  pridite od blizu in od daleč veseli vas bomo. Veselje, čarobnost, magičnost decembrskega druženja, toplih stiskov rok in voščila za boljše in lepši jutri nikoli nikomur niso odveč.  Pridete vsi otroci, majhni, večji in veliki otroci, otroci po duši ter vsi, ki imate radi praznično vzdušje.

Pravljično Celje vabi!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč