Nekategorizirano

220 let mariborske bolnišnice

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor je na ogled razstava Mariborska bolnišnica skozi čas. Razstavo, ki bo na ogled predvidoma do februarja 2020, so ob obeležitvi 220. obletnice ustanovitve mariborske bolnišnice pripravili UKC Maribor, Medikoshistorična sekcija pri Slovenskem zdravniškem društvu in Muzej NO Maribor. Razstava fotografij, medicinske opreme, pripomočkov in drugih predmetov prikazuje življenje v bolnišnici v tem času, njihove poklice, na ogled je tudi ordinacija očesnega oddelka .

Pred 220 leti je mestni magistrat izdal okrožnico o ustanovitvi mestne bolnišnice v prenovljenem poslopju mestnega špitala, na mestu, kjer danes stoji poštno poslopje, v neposredni bližini Rektorata in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru ter gledališča. Leta 1799, ko še niso poznali niti injekcijske igle, je bilo v mestni bolnišnici prostora za 24 bolnikov. Medtem ko je v svojem začetku imela le 24 postelj, danes v obliki sodobnega univerzitetnega kliničnega centra sprejme 450.000 bolnikov letno in zaposluje okoli 3000 ljudi. Izjemnim posameznikom so se zahvalili z nagradami za življenjsko delo.

Nagrade so prejeli nevrokirurg Matej Lipovšek, nefrologinja Breda Pečovnik Balon, ginekolog Veljko Vlaisavljević, višja medicinska sestra Breda Koban in nevrolog Erih Tetičkovič.

V četrtek, 28. novembra, s pričetkom je bila v Veliki dvorani SNG Maribor pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja svečana akademija ob obletnici ustanovitve mariborske bolnišnice. 

Foto: Samo Turk, UKC Maribor 

Mogoče vam bo všeč