Nekategorizirano

Ta teden v Evropskem parlamentu

Jutri se v Strasbourgu prične aprilsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. V torek bo evropske poslance nagovoril francoski predsednik Emmanuel Macron in z njimi  razpravljal o prihodnosti Evrope.

Poslanci bodo v sredo glasovali o zakonodaji o krožnem gospodarstvu, ki zahteva, da se delež recikliranih gospodinjskih odpadkov v EU poviša iz 44 odstotkov danes na 55 odstotkov leta 2025. V Evropski uniji letno proizvedemo 2,5 milijarde ton odpadkov. S spodbujanjem recikliranja in ponovne uporabe želi unija zmanjšati pritisk odpadkov na okolje. Krožno gospodarstvo je način organizacije proizvodnje in potrošnje, ki temelji na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kakor dolgo je to mogoče.

 

Zakonodaja o podnebnih spremembah, o kateri bo Parlament glasoval v torek, bo za države EU določila zavezujoče cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v sektorjih transporta, kmetijstva, gradbeništva in ravnanja z odpadki. Oktobra 2014 so se voditelji EU zavezali, da bo EU do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov v primerjavi z letom 1990 zmanjšala za najmanj 40 odstotkov. Izpusti iz transporta, kmetijstva, stavb in upravljanja z odpadki se bodo morali zato do leta 2030 v primerjavi z letom 2005 zmanjšati za 30 odstotkov. Ti sektorji so odgovorni za 60 odstotkov celotnih izpustov EU. Ti cilji podnebne politike EU so tudi zaveze, ki jih je unija sprejela v okviru pariškega sporazuma o podnebju iz leta 2015. Poslanci bodo potrdili tudi nova pravila, ki od držav članic zahtevajo, da sečnjo gozdov nadomestijo s pogozdovanjem.

Parlament bo predvidoma podprl še zakonodajo o energetski učinkovitosti stavb, nova pravila za ekološko pridelavo in spremembe direktive o pranju denarja.

V luči škandala Facebook / Cambridge Analytica bodo poslanci v sredo razpravljali o varstvu zasebnosti v EU. Britansko podjetje Cambridge Analytica je s pomočjo aplikacije dobilo podatke o aktivnosti 50 milijonov uporabniških računov na Facebooku, ne da bi ljudje za to vedeli ali dali privoljenje. Podjetje je svoje storitve volilnega marketinga ponujalo udeležencem v volilnih kampanjah v Veliki Britaniji (brexit) in na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Mogoče vam bo všeč