Nekategorizirano

Ta teden čebele, prihodnost Evrope in davki

Poslanci Evropskega parlamenta bodo ta teden delali v odborih Parlamenta, v sredo, 28. februarja in četrtek, 1. marca pa bo v Bruslju potekalo še mini plenarno zasedanje.

Plenarno zasedanje

V sredo bodo poslanci razpravljali o sklepih zadnjega neformalnega srečanja šefov vlad in držav EU. Ti imajo različne poglede na večletni finančni okvir EU po letu 2019 in način izvolitve predsednika Evropske komisije v luči evropskih volitev leta 2019 (Spitzenkandidat).

Poslanci bodo v četrtek glasovali o zakonodaji, ki vzpostavlja avtomatično obveščanje o nekaterih davčnih aranžmajih za podjetja med davčnimi oblastmi držav članic. Tako se bodo lahko države EU hitreje odzvale na agresivno davčno načrtovanje, ki jim znižuje obseg pobranih davkov.

Ukrepi za zaščito čebel in čebelarskega sektorja v EU bodo tema razprave v Parlamentu v sredo, dan kasneje bodo poslanci o ukrepih tudi glasovali.

Poslanci bodo v sredo razpravljali, dan kasneje pa še glasovali o tem, ali Poljska huje in vztrajno krši vrednote EU. Evropska komisija je decembra 2017 proti državi sprožila postopek v skladu s členom 7(1) pogodbe o EU, saj po njenem mnenju Varšava krši vrednote unije.

V četrtek bodo poslanci glasovali o priporočilih za prekinitev financiranja terorističnih skupin.

Poslanci Evropskega parlamenta bodo v četrtek izvolili novega podpredsednika Parlamenta. Mandat Ryszarda Czarnieckega so namreč na zadnjem plenarnem zasedanju zaradi neprimernega obnašanja prekinili.

 Odbori Parlamenta

V torek bodo poslanci v odboru za okolje glasovali o dogovoru med Parlamentom in državami EU, ki slednjim nalaga cilje pri povečanju obsega recikliranja in zmanjšanju količine embalaže.

 Člani odbora za gospodarske zadeve bodo v ponedeljek s predsednikom ECB Mariem Draghiem govorili o stanju evropskega gospodarstva ter izmenjali mnenja z Luisom de Guindosom, kandidatom za podpredsednika ECB. Ta naj bi bil imenovan v torek.

Mogoče vam bo všeč