Nekategorizirano

Sveti strank SDS, SMC, NSi in Desus podprli koalicijsko pogodbo in odločitev za vstop v novo koalicijo!

Včeraj so sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS potrdili koalicijsko pogodbo in tako sprejeli ključne zaveze za oblikovanje nove koalicije Za Slovenijo.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta SDS Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

SDS soglasno podprl vstop v koalicijo

							 Dr. Anže Logar, predsednik Sveta SDS

“Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,” je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, “ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije“. Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. “Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi,” je še dejal.

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank. Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov. Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.

SMC z zanesljivo politično podporo

Prav tako so člani sveta SMC danes podprli vstop v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše, so sporočili prek Twitterja. Poslanec Jani Möderndorfer je ob odhodu s seje pojasnil, da je edini glasoval proti. “Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo,” so v SMC še navedli na Twitterju.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je po seji povedal, da se s tem bližajo novi koaliciji, novi operativni in močni vladi. Po njegovi oceni je zmagal dialog in prevladal razum. “Izkazalo se je za utemeljeno, da predčasne volitve niso edini izhod iz politične krize, v kateri se nahajamo. Zmagal je dialog in prevladal razum,” pa je v izjavi novinarjem dejal Počivalšek. Slovenija po njegovem mnenju potrebuje operativno in zrelo vlado, ki bo kos izzivom, ki nas čakajo.

Poudaril pa je, da to ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom. To bo po njegovih navedbah vlada, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo 47 odstotkov volivcev, ob čemer verjame, da bo taka vlada delala za koristi 100 odstotkov vseh, ki živimo v Sloveniji.

Jože Biščak Demokracija.si

Mogoče vam bo všeč