Nekategorizirano

Bolnišnica Celje objavila protokol o obravnavi pacientov s sumom na koronavirus COVID-19

Po dveh dneh in pritiskom slovenske javnosti in nenehnem obveščanju o ekspanzivnosti pojavov povezanimi z  koronavirusom v naši neposredni soseščini, Italiji, se je šele včeraj, delno danes, premaknilo dogajanje ki bi se moglo in moralo zganiti pred tremi tedni ali več.

Zakaj?

ZATO ker je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) koronavirus razglasila za globalno grožnjo, že v začetku februarja, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mirili  slovenske državljane, češ,   da običajen državljan trenutno nima nikakršnega vzroka za skrb.

Kljub temu da protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse. 

Sočasno,(takrat)  so sporočili, da je Slovenija pripravljena na morebiten pojav koronavirusa, aktivnosti pa so se začele že takoj ob prvem primeru na Kitajskem. Poudarjali so, da se s tako grožnjo ne soočamo prvič v zgodovini, zato imajo v zdravstvenih ustanovah že predvidene protokole in načrte, če bi se zgodil primer okužbe in bi se infekcija širila. Razlogov za kakšno posebno zaskrbljenost oz. paniko ni.

Od sobote, oziroma petka, nikjer nobenega , verjetno zaradi »pripravljenosti« ter »oddaljenosti« največjega žarišča v Evropi, ki ima celo na zelo »oddaljenih« 350 metrov od slovenske meje, v Italijanski Gorici,  postavljeno karanteno za morebitne okužene od koronavrusa. Včerajšnje kontradiktornosti, pri nas (v Celju, Mariboru, Ljubljani), da ni primerov okužbe, do tega da so že bili testirani, da so testi negativni, do tega da ni rezultatov testiranja, do obstoječih primerov, do ne vem katere gotovosti trditve o možnosti resnične prisotnosti okužbe, so sami » virusi« kot avioni iz Aviana, ki preletavajo naš zračni prostor večkrat »leteli« nad Slovenijo in opazovali »zmedo« na tleh.

Z novim dnevom se je rodilo novo upanje, da bo vsaj stroka, ki je v teh dneh samo sebe pustila na cedilu ob nejasnih ali neobstoječih napotkih s strani pristojnih inštitucij, naredila svoje.

Pa se je res zgodilo. V Celju smo dočakali, danes protokol o obravnavi pacientov z sumom na koronavirus

 

Do 13. ure v Sloveniji nimamo potrjene okužbe s koronavirusom.

— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) February 25, 2020 2.00769rem;”

>PROTOKOL OBRAVNAVE PACIENTOV S SUMOM NA KORONAVIRUS COVID-19 V SB CELJE

 

Dosledno upoštevanje navodil NIJZ obravnave oseb s sumom na nov koronavirus v osnovnem zdravstvu z dne 24. 2. 2020, ki so objavljena na njihovi spletni strani (priloga 1).

V primeru potrebe po napotitve na sekundarni nivo, obvezna najava prihoda odraslega pacienta na telefonsko številko infektologa v urgentni infekcijski ambulanti – 030 203 897otrok in mladostnikov na telefonsko število pediatra v PUC – 030 203 886

Vsi pacienti (otroci in odrasli) se napotijo na vhod št. 18 (na desni strani vhoda v UCC), kjer vstopijo v čakalnico in počakajo na poziv zdravstvenega osebja.

Vsi pacienti (otroci in odrasli), ki nimajo možnosti za pregled pri izbranem osebnem zdravniku ali izbranem pediatru, napovedo svoj prihod v UC Celje na zgoraj navedeni telefonski številki in vstopijo v UCC na vhodu št. 18, kjer  v čakalnici počakajo na poziv zdravstvenega osebja.

 

Kljub temu pa je še vedno nekaj neznank. Kako  je z tistimi ki prihajajo iz območij kjer je bil zaznan koronavirus, in so že primeri intenzivnega širjenja okužb ter tam že imajo skoraj cela mesta v karanteni?

Kompletni avtobusi iz ekskurzij prihajajo domov iz Italije, ki so zagotovo peljali skozi območja ki se jih je dotaknil virus ali že veljajo strožji ukrepi ali njihovi protokoli. Kako je z njimi?
Kako je z individualnimi prihodi iz daljnega vzhoda, primer znanega celjskega športnika, ki je čez vikend spraševal kako naj ravna pa ni dobil nobenega odgovora kompetentne osebe. Celo v s stiku z mano prek mesengerja je povedal, da se je po prihodu v Celje presedel v avto in odšel v samoizolacijo na vikend 15 km južneje od Celja. Tu  in v takšnih primerov  ni nobenih priporočil, protokolov?
Ne bi rad strašil, ampak ali  si kdo  želi videti,  da bomo  novodobni zombiji, ko bomo iz takšnih ali drugačnih vikendov, garaž, kleteh,  začeli lesti ven,  ko bo vse prišlo  tako daleč.

Mislim, da je ob  vsej benevolentnosti in strokovne zavzetosti potrebno še bolj javno pozivati k temu preko medijev ki sežejo najdlje, da se ljudje že ob najmanjšem sumu, indicu, simptomu javijo in opravijo testiranje. Verjetno je namen teh protokolov, prav ta, mar ne?

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč