Nekategorizirano

Število okuženih narašča

V Sloveniji so v četrtek potrdili 238 okužb z novim koronavirusom. Podatki o novih okužbah niso ugodni, niso pa niti dramatični, je dejala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po njenih besedah so okužbe trenutno razpršene po vsej državi. Največ potrjenih okužb je v osrednjeslovenski regiji, kamor spada tudi Ljubljana, sledita pa mariborska in celjska regija. Kot glavna žarišča okužb je navedla nekatere srednje in osnovne šole ter domove za starejše na Koroškem in v Mariboru.

 Za Slovenijo te številke niso spodbudne in še naraščajo. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da smo lahko zaskrbljeni zaradi novih okužb med zdravstvenimi delavci. Po njegovih besedah spet narašča števil uvoženih primerov virusa iz tujine. Kacin je ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše, pozval, naj se ne udeležujejo zabav in praznovanj.

V Domu Danice Vogrinec Maribor je okuženih 44 stanovalcev in 23 zaposlenih, vsi včeraj odvzeti brisi stanovalcev pa so bili (zaenkrat) negativni!
V torek je število potrjeno okuženih prvič od začetka epidemije preseglo dvesto. “Včeraj je število potrjenih primerov spet preseglo številko dvesto. V tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ polno angažirani z epidemiološkim poizvedovanjem. Ta teden so se nam v domovih za starejše pojavila nova žarišča, in sicer v Ljubljani, Rakičanu, stanje pa ostaja resno tudi v CUDV Črna na Koroškem,” je dejal kacin. Ob tem je sicer opozoril, da domovi niso več edino žarišče okužb. Po njegovih besedah je epidemiološka slika v Sloveniji v primerjavi z razmerami v Italiji in na Hrvaškem slabša, v primerjavi z razmerami v Avstriji in na Madžarskem pa malo boljša.

Jelko Kacin je ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše in tiste, ki spadajo v rizične skupine, pozval, naj se ne udeležujejo zabav in praznovanj.
 

Mogoče vam bo všeč