Nekategorizirano

Pet znakov, da jetra niso v dobrem stanju, en simptom pa je še posebej zaskrbljujoč

1. Rumene oči

To je znak, da jetra ne delujejo dobro in je verjetno eden najbolj značilnih simptomov bolezni jeter. Bilirubin je rumena spojina v krvi, ki jo jetra običajno razgradijo, tako da se lahko izločijo iz telesa, če pa jetra ne delujejo dobro, se lahko v krvi kopiči bilirubin, kar se kaže v rumeni barvi beločnice.

2. Napihnjenost

Če trebuh nabrekne in ostane tak, je lahko večja težava kot običajno napihnjenost zaradi prebavne motnje. Povišan tlak v krvnih žilah okoli jeter lahko povzroči kopičenje tekočine v trebuhu. Dobro bi bilo, če bi šli k zdravniku, ki bo ugotovil, ali je napihnjenost posledica hrane, plinov ali tekočine v trebuhu.

3. Srbenje

Bolezni jeter lahko povzročijo tudi srbenje po vsem telesu. Zaenkrat še ni natančno znano, ali je to povezano z žolčno soljo ali žolčno kislino. Žolč je prebavna snov, ki jo proizvajajo jetra, toda pri ljudeh s primarno biliarno cirozo (avtoimunska bolezen jeter, ki vodi do disfunkcije žolčevoda) se lahko žolč kopiči v telesu in povzroči simptome, kot je srbenje.

4. Utrujenost

Stalna utrujenost je skoraj vedno znak, da je nekaj narobe, in možno je, da je to posledica bolezni jeter.

5. Odvračanje pozornosti

Če se vam zdi, da ste nenadoma začeli izgubljati stvari ali se počutite izgubljene in zmedene, tega ne pripisujte utrujenosti ali stresu. Jetrna encefalopatija je stanje, ki se pojavi, ko jetra ne morejo pravilno odstraniti toksinov iz telesa in se običajno pojavijo pri ljudeh s kronično boleznijo jeter, cirozo in hepatitisom. Če opazite te simptome, takoj obiščite zdravnika.

Mogoče vam bo všeč