Nekategorizirano

Število mrtvih v Gorskem Karabahu narašča in v konflikt bi lahko posegle tudi tuje vojaške sile

Med azerbajdžanskimi in armenskimi silami so se nadaljevali ostri boji, ki so kljub mednarodnim prošnjam za ustavitev spopadov med dolgoletnimi sovražniki izzvali bojevito retoriko turške regionalne sile, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo za obrambo Gorskega Karabaha je sporočilo, da je bilo v ponedeljek pozno pobitih še 26 njihovih vojakov, s čimer je skupna vojaška izguba upornikov znašala 84.

Skupno število smrtnih žrtev se je povečalo na 95, od tega 11 civilnih žrtev: devet v Azerbajdžanu in dve na armenski strani.

Azerbajdžan ni poročal o vojaških žrtev, a armenski separatistični uradniki so objavili posnetke, na katerih so prikazana zgorela oklepna vozila ter krvavi in ​​zogleneli posmrtni ostanki vojakov v kamuflaži, ki naj bi bili azerbajdžanski vojaki.

Rusija ima vojaško bazo

Erevan in Baku sta že desetletja v ozemeljskem sporu zaradi regije Gorski Karabah, julija 2016 pa so izbruhnili smrtonosni boji.

Regija je razglasila neodvisnost od Azerbajdžana po vojni v začetku devetdesetih let, ki je vzela 30.000 življenj, vendar je nobena država ne prizna, vključno z Armenijo, in mednarodna skupnost jo še vedno šteje za del Azerbajdžana.

V boju med pretežno muslimanskim Azerbajdžanom in krščansko Armenijo bi lahko sodelovali regionalni igralci, Rusija in Turčija, poroča francoska tiskovna agencija.

Rusija, ki ima vojaško zavezništvo z Armenijo in ima tam stalno vojaško oporišče, tako Bakuju kot Erevanu prodaja sofisticirano orožje v vrednosti milijard dolarjev.

Armenija je Turčijo, ki podpira Azerbajdžan, obtožila vmešavanja v konflikt.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Aliyev je v ponedeljek odredil delno vojaško mobilizacijo, general Mais Barkhudarov pa je obljubil, da se bo “boril do zadnje kaplje krvi, da bo popolnoma uničil sovražnika in zmagal.”

Zasedanje Varnostnega sveta

Medtem ko obe strani za vžig krivita drugo stran, so svetovni voditelji pozvali k umiritvi, saj se strahovi pred popolno stopnjevanjem konflikta povečujejo.

Varnostni svet OZN naj bi se sestal v torek ob 17. uri za nujne pogovore o Gorskem Karabahu za zaprtimi vrati, so za AFP povedali diplomati.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Rusija pozorno spremlja razmere in da je trenutna prednostna naloga “ustaviti sovražnosti in ne rešiti vprašanja, kdo ima prav in kdo ne.”

Toda turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zahteval, da Armenija konča svojo “okupacijo” Karabaha.

“Prišel je čas za zaustavitev krize v regiji, ki se je začela z zasedbo Gorskega Karabaha. Zdaj mora Azerbajdžan stvari vzeti v svoje roke” – je dejal Erdogan.

Mogoče vam bo všeč