Nekategorizirano

Slavni španski pisatelj je prav tako zanimiv kot njegov “Don Kihot”

Na današnji dan leta 1547 se je rodil slavni španski pisatelj Miguel de Cervantes.

Stoletja je večinoma ostal v senci svojega literarnega dela in lika “Don Kihota”.

Živel je zelo razburljivo življenje in doživel skoraj več dogodivščin kot liki njegovih del. Sprva je pisal poezijo, leta 1570 pa se je odrekel tovrstni karieri in postal vojak.

Izkazal se je kot zelo pogumen vojak in je bil leta 1571 v bitki ranjen, vendar je še nekaj let služil vojsko.

Leta 1575 se je Cervantes poskušal vrniti v Španijo, toda na poti domov so ga ujeli turški pirati in so ga kar pet let držali v ujetništvu. Med ujetništvom je Cervantes večkrat poskušal pobegniti, vendar neuspešno. Leta 1580 so zanj plačali odkupnino in vrnil se je v Španijo, kjer je začel pisati.

Prvo objavljeno delo je bil roman “La Galatea”, ki pa ni imel velikega uspeha, zato se je Cervantes usmeril k pisanju dram. Zaradi neuspeha pri pisanju je Cervantes začel delati kot pobiralec davkov in blaga za mornarico. Mnogi niso želeli izročiti  svojega blaga, Cervantesu pa so očitali slabo ravnanje z ljudmi, zato je končal v zaporu. Idejo za delo “Don Kihot” naj bi dobil v zaporu.

Leta 1605 je Cervantes objavil prvi del “Don Kihota”. Gre za roman o starejšem moškem, ki so ga stare zgodbe o pogumnih vitezih tako navdušile, da se je odpravil na pot v iskanju lastnih dogodivščin. Don Quijote se je kmalu izgubil v svojem namišljenem svetu, saj je verjel, da je eden tistih pogumnih vitezov, in prepričal revnega kmeta Sancha Panzo, da mu služi in mu je partner. V enem primeru se je nori Don Kihot boril z vetrnico, ki jo je zamenjal za velikana.

Zaradi tega dela je Cervantes postal svetovno znan, delo pa je bilo prevedeno v več kot 60 jezikov. Leta 1615 je izdal drugi del “Don Kihota”, toda kljub njegovi slavi delo Cervantesu ni prineslo bogastva in pisal je do svoje smrti 22. aprila 1616 v Madridu. Delo je navdihnilo številne avtorje in po njem so nastali filmi, muzikali in gledališke igre.

Mogoče vam bo všeč