Nekategorizirano

Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar: Za korono se zdravi približno 70 zdravnikov, skoraj 500 pa jih je v izolaciji

“Približno 70 zdravnikov se zdravi zaradi koronavirusa, še okoli 500 pa je pozitivno izoliranih,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Srbije Zlatibor Lončar. Lončar je še dodal, da se zdravniki redno testirajo in skrbijo za ustrezno izoliranost.

“Naš zdravstveni sistem ni ostal brez zdravstvenih delavcev ali pa ga je občutilo število okuženih, ker je bila izražena solidarnost. Vedno nekdo pride in pomaga namesto tistega, ki je okužen,” je še dejal Lončar.

Srbija in Črna Gora zbrisani s seznama varnih držav

Sicer pa so države, članice EU, zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom danes odločile Srbijo in Črno goro umakniti s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, iz katerih je mogoče v EU potovati brez omejitev. Odločitev so sprejeli veleposlaniki članic EU.
Seznam 15 držav, ki je sicer le priporočilo, je začel veljati 1. julija, a tudi takrat večina članic meja zaradi slabih epidemioloških razmer ni odprlo za Srbijo. Končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je namreč v rokah posamezne države članice.

Članice seznam pregledajo na dva tedna in ga glede na razvoj epidemioloških razmer dopolnjujejo. Na njem je tako sedaj 13 držav.

Iz Srbije so danes znova poročali o 344 novih okužbah, skupno 18.983. Zaradi covida-19 je umrlo še 13 bolnikov, skupno 418. V Črni gori je bilo 64 novih okužb, umrl je še en bolnik.

Mogoče vam bo všeč