Nekategorizirano

Srbska centralna banka začasno ustavila AIK banko pri nakupu Gorenjske banke

Narodna banka Srbije je AIK banki odvzela dovoljenje za prevzem Gorenjske banke. Prvi mož srbske AIK banke Miodrag Kostić upa, da jim bo v “sprejemljivem roku” uspelo pridobiti manjkajoče. Ker je pri poslovanju AIK banke ugotovila nepravilnosti, vsak prevzem podrejene družbe zunaj Srbije pa bi lahko prispeval k večjemu tveganju in bi lahko potencialno ogrozil njen finančni položaj, so sporočili iz Narodne banke Srbije,ki je AIK banki odvzela pred časom že izdano soglasje. 

 

V stranki Dobra država so zato na predsednika Vlade Mira Cerarja naslovili opozorilo in zahtevo po javni razjasnitvi ozadij in osebne vpletenosti Lidije Glavina, predsednice uprave SDH  ter SOVE, Slovenske varnostno  obveščevalno službe.  Ne glede na različne zaskrbljujoče objave medijev in pozive, so se postopki prodaje z medlimi odložilnimi pogoji nadaljuje, čeprav je srbska centralna banka pri AIK banki ugotovila vrsto nepravilnosti.

Iz postopkov prodaje omenjene banke, sporočil SDH in poročanja medijev namreč izhaja, da gre za upravičene sume o neformalni povezanosti poslovodstva SDH in kupca, neustreznosti cene samega posla, neraziskanosti izvora kapitala kupca in pomanjkanje osnovne kredibilnosti kupca. 

“Vse navedeno bi moral SDH, kot soudeleženec postopka, preveriti v samem postopku izbire ponudnika, poleg tega pa mora SDH zasledovati cilje stabilnosti finančnega sistema v Republiki Sloveniji. Nejasno lastništvo ali zamegljeno financiranje nakupa pomembnejše banke v naši državi gotovo ne sledi ciljem upravljanja z državnim premoženjem, ki jih je potrdil Državni zbor,” menijo v Dobri državi.

Zaradi navedenega stranka Dobra država poziva poziva predsednika vlade Mira Cerarja, da v skladu s svojimi pooblastili takoj pojasni, ali je na področju Republike Slovenije in Republike Italije dejansko prišlo do neformalnih pogovorov med vodstvom SDH in kupcem, lastnikom AIK banke, ali je v celotno zadevo vpletena tudi Slovenska varnostno obveščevalna služba (SOVA), kar so poročali nekateri tuji mediji. Vprašanje z enako vsebino bomo naslovili tudi na pristojno ministrico za finance.

Mogoče vam bo všeč