Nekategorizirano

Spolnim zlorabam ničelna toleranca

Pred dnevi je evropska javnost izvedela, da tudi evropske inštitucije, vključno z Evropskim parlamentom, niso imune na mobing in spolno nadlegovanje. Kar nekaj uslužbenk je javno obtožilo nekatere poslance v Evropskem parlamentu, da so jih spolno nadlegovali. Na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu so zato poslanci spregovorili o boju zoper spolno nadlegovanje, zlorabe in mobing v EU inštitucijah. 

Evropska poslanka Patricija Šulin je izrazila ogorčenje ob razkritjih, da je bilo najmanj 10 žensk v Evropskem parlamentu žrtev spolnega nadlegovanja. »Ostro obsojam kakršnokoli spolno nadlegovanje. Do teh zavržnih dejanj moramo imeti ničelno toleranco! Spolno nadlegovanje je problem, pred katerim si ne smemo zatiskati oči – s tem namreč problema ne zmanjšujemo ali odpravljamo,« je bila jasna.

Po mnenju Patricije Šulin je pomembno, da žrtve spregovorijo ter da jih potem tudi primerno zaščitimo. »Namreč velikokrat je prisoten strah pred izgubo službe ter stigmatizacijo žrtve, zato je pomemben pravilen pristop in ozaveščanje v smislu prepoznavanja spolnega nadlegovanja«, je dejala.

»Potrebujemo hitre in odločne ukrepe, tako na ravni EP kot tudi na strani sodišč, zato pozdravljam, da na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljamo o tej pomembni temi. O tem namreč ne smemo molčati! Varovati moramo človekovo dostojanstvo in človekove pravice,« je še dejala evropska poslanka.

Konec prejšnjega tedna so mediji poročali o spolnem nadlegovanju v Evropskem parlamentu, kjer naj bi več evropskih poslancev na različne načine nadlegovalo najmanj deset žensk. Z željo in odločenostjo priti zadevi do dna, so točko o boju proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam v EU evropske poslanke in poslanci uvrstili na plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Mogoče vam bo všeč