Nekategorizirano

Splošna bolnišnica Murska Sobota “poka po šivih” s covid pacienti, zato jih preseljujejo v druge bolnišnice

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so maksimalno povečali posteljne zmogljivosti za bolnike s covidom-19, tako da imajo ta hip 128 postelj za akutne bolnike in 23 postelj za intenzivno zdravljenje. Vse postelje so zasedene. Trenutno je bolnišnici hospitaliziranih 151 bolnikov s covidom-19, od tega jih 23 potrebuje intenzivno zdravljenje. Bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in jim ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, pošiljajo v druge bolnišnice po Sloveniji od sredine od prejšnjega tedna.

Bolniki s koronavirusno boleznijo so nameščeni v prostorih stare stavbe Ginekološko- porodniškega oddelka. Tudi Infekcijski, Pljučni oddelek ter del Otroškega in Internega oddelka so namenili bolnikom s covidom-19. Bolniki, ki zaradi koronavirusne bolezni potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v enoti za intenzivno terapijo Oddelka za perioperativno medicino, ki so ga razširili v operacijske prostore.

V bolnišnici se zaradi naraščajočega števila bolnikov s covidom-19 spopadajo z veliko kadrovsko stisko. Da lahko zagotavljajo zdravstveno oskrbo tako za bolnike s covidom kot druge bolnike, ki so napoteni s stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«, sprotno usklajujejo aktivnosti in med oddelki prerazporejajo zdravstvene delavce. Še posebno kritično je pomanjkanje kadra s področja zdravstvene nege, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji.

V bolniškem dopustu je trenutno 197 zaposlenih, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje je zaradi preobremenjenosti izčrpano. Na pozive za pomoč pri delu so se odzvali Zdravstveni dom Murska Sobota (s 4 diplomiranimi medicinskimi sestrami in 1 zdravstvenim tehnikom pripravnikom), Zdravstveni dom Gornja Radgona (z 3 diplomiranimi medicinskimi sestrami), Psihiatrična bolnišnica Ormož (z 1 diplomirano medicinsko sestro), Zdravstveni dom Lendava (z 1 diplomirano medicinsko sestro) in Zdravstveni dom Ljutomer (z 1 diplomirano medicinsko sestro in 2 zdravstvenima tehnikoma pripravnikoma). Prav tako so se jim pridružili 3 prostovoljci. Vse zunanje zdravstvene delavce in vse druge, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, znova vljudno prosijo, da se jim pridružijo.

Prebivalce Pomurja pa še naprej pozivajo k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov, kot so nošenje mask, upoštevanje varne razdalje ter dosledna higiena kašlja in rok. Širjenje okužbe lahko dodatno zamejimo z uporabo mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi OstaniZdrav, ki nas obvesti, da smo bili v stiku z okuženo osebo. 

VIDEO: Dr. Daniel Grabar, strokovni direktor SB Murska Sobota

Mogoče vam bo všeč