Nekategorizirano

FDA je odobrila nujno uporabo sintetičnih protiteles pri zdravljenju koronavirusa

Ameriški regulatorji so odobrili začasno uporabo prvega eksperimentalnega zdravila Eli Lilly, ki deluje kot terapija s sintetičnimi protitelesi pri zdravljenju bolezni COVID-19, vendar le za bolnike z blagimi do zmernimi simptomi, ki niso hospitalizirani in zaradi svoje starosti niso izpostavljeni tveganju.

Nekaj ​​več kot mesec dni po tem, ko je ameriška družba Eli Lilly zaprosila za odobritev zdravljenja s protitelesi, je FDA izdala odobritev za nujno uporabo na podlagi rezultatov kliničnega preskušanja 465 odraslih, ki niso bili hospitalizirani.

Kopija protitelesa

Rezultati študije so pokazali, da ena sama infuzija zdravila zmanjša potrebo po hospitalizaciji ali nujnih storitvah visoko tveganih bolnikov s COVID. Gre za terapijo z monoklonskimi protitelesi, ki nastajajo v laboratoriju in so specifična le za en antigen.

Monoklonska protitelesa so pogosto uporabljen razred biotehnoloških zdravil in v tem primeru gre za umetno proizvedeno kopijo protiteles, ki jo je človeško telo ustvarilo v boju proti okužbam.

Njihova uporaba v medicini je raznolika: od odkrivanja mikroorganizmov, tumorjev ali različnih snovi v telesu (hormoni, zdravila) do zatiranja imunskega odziva pri presaditvi tkiv in organov ter zdravljenja malignih tumorjev.

Monoklonska protitelesa posnemajo reakcijo imunskega sistema po okužbi s koronavirusom, ker blokirajo konico virusa in mu omogočajo, da se veže in prodre v človeške celice.

Zdravilo velja za učinkovitejše v začetni fazi okužbe, ko imajo protitelesa še možnost obvladovanja ‘napadalca’, ne pa tudi v drugi fazi Covida-19, ko nevarnost za bolnika ni več sam virus.

300.000 odmerkov

Podobno vrsto terapije, ki jo je razvil Regeneron Pharmaceuticals, je ameriški predsednik Donald Trump prejel po tem, ko je v začetku oktobra zbolel za koronavirusom. Vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci je nato dejal, da je prav ta terapija najverjetneje prispevala k hitremu okrevanju Trumpa.

Regeneron prosi tudi za dovoljenje za nujno uporabo svojih protiteles v boju proti Covid-19.

FDA pojasnjuje, da se zdravljenje z protitelesi Eli Lilly lahko uporablja pri vseh odraslih, ki so jim pred kratkim diagnosticirali blago do zmerno obliko Covida-19, pa tudi pri otrocih, starejših od 12 let, ki tehtajo vsaj 40 kg s spremljajočimi boleznimi, zaradi katerih obstaja tveganje za razvoj hujše oblike bolezen ali hospitalizacija.

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč