Nekategorizirano

Soroševe začimbe na soboški bogračijadi

Bograč je ena od bolj prepoznavnih kulinaričnih posebnosti Prekmurja. Že dobri dve desetletji v Murski Soboti in Lendavi pripravljajo tekmovanja v pripravi te jedi, Lendava je celo svetovna prestolnica bograča, kar gre seveda hudo v nos soboškim oblastnikom. Ampak, o tem kdaj drugič. Na tekmovanjih v kuhanju bograča se zna obrniti kar veliko število obiskovalcev od blizu in daleč. Tak dogodek je seveda tudi priložnost za promocijo, kar je na včerajšnji 22. Bogračijadi v Murski Soboti izrabilo kar nekaj političnih strank. Volitve so blizu, vsak glas je pomemben, pravijo. 

In res, središče mesta, tam okoli hotela Diana, ki je tudi organizator Bogračijade, je bilo v dveh špalirjih nameščeno 30 stojnic s kotli za kuho bograča.Že bežepogled na udeležence Bogračijade potrdi domnevo o tem, da gre za kulinarični dogodek s političnim pridihom. Že res, da so vse ekipe dobile enake sestavine za pripravo bograča, od čebule pa do treh vrst mesa, čeprav so se kar tri ekipeodločile, da bodo skuhale vegetarijanski bograč?! Ena od teh je bila stranka Levica, za vsak primer je njena druga ekipa skušala skuhati še bograč po klasičnem receptu. Med obema stojnicama Levice pa se je ves čas neumorno vrtel nekdanji sindikalni bos Semoličevih sindikatov Milan Utroša, morda v vlogi kuharskega ali političnega mentorja Mesčeve Levice. Glavnih zvezd Levice z Mescem na čelu nisem opazil.

Zato pa je pri sosednji stojnici Stranke Alenke Bratušek okoli stojnice postopala sama predsednica Alenka in prijazno nagovajala mimoidoče, jim podarila ekak svinčik. “Kaj pa delo,” sem jo pobaral. “Drugi delajo, jaz sem šefica,” je bil odgovor. 

Dva koraka naprej stojnica SMC oziroma njenega soboškega kandidata Dušana Radića Vaneka, prvaka med poslanci sedanjega sklica po številu izrečenih vulgarizmov. Polsnaca in kandidata Vaneka nikjer, le večji plakat, kjer mu prijateljsko roko stiska predsednik DZ v odhajanju in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez. Nikjer slike Mira Cerarja. Še pred štirimi leti je bila njegoiva podoba na plakatih povsem dovolj, da bi lahko v parlamnent prišel tudi moj pes, če bi kandidiral na njegovi listi. Morda  Radič z Brglezom računa na večjo podporo?

Tu je tudi stojnica Liste Marjana Šarca, Šarca pa nikjer. Nekaj korakov vstran stojnica LNBP – Lista novinarja Bojana Požarja. Tudi on je umanjkal, zato pa so zanj kuhali bogfrač člani Neodvisne stranke Prekmurja, ki so še lani jeseni za Šarca kuhali bujto repo, letos pa jih je dal na čevelj. Zanimivo, pri Šarcu v Murski Soboti kandidira mladi Jure Lang, ki ima “zdrav” družinski partijski pedigre. Njegova teta je namreč Brigita Perhavec, mestna svetnica in direktorica občinskega zavoda za kulturo, sicer pa ena pomembnejših dam v soboški organizaciji Židanove SD, ki ji predseduje kar  župan Aleksander Jevšek. 

Čez cesto pa te zaradi rdeče barve kar zabolijo oči, stojnica SD. Zbrani prvokategorniki SD na čelu z Dejanom Židanom, županom Jevškom, prej omenjeno Brigito Perhavec, in Normo Bele, še eno iz ženske kvote SD za letošnje volitve. Čeprav me je Židan, zanj sem pač črni novinar, blokiral na vseh družbenih omrežjih, me je začuda pozdravil, ponudil roko, njegov župan Jevšek pa ponudil špricer, čeprav bi me oba najraje utopila v žlici vode. Nekaj trenutkov pozneje se iz ozvočenja na bogračijadi zasliši glas Dejana Židana, ki je na moderatorjevo vprašanje o volilnih ciljih SD odgovoril, da “ne bom dovolil Orbanizacije Slovenije!” Dovolj, da se človek obrne na peti in odide.

O zmagovalcih včerajšnje bogračijade ne kaže govoriti. Splošni vtis pa je, da se je kuhanja lotila antijanševska aliansa, ki je poleg običajnih začimb pri kuhi – v javno izrečenih besedah in v pogovoru z mimoidočimi – uporabljala tudi Sorošev dodatek k jedem. Eni bolj drugi manj. In lahko se Dejan Židan v mikrofon vpije, kako se bo boril proti orbanizaciji Slovenije, torej tudi proti SDS in Janezu Janši. Vrag si ga vedi, morda namerava tehnične ovire – ograjo iz južne meje s Hrvaško preseliti na mejo z Madžarsko.  Za Židanovo SD so bolj kot Orban v Sloveniji dobrodošli ilegalni migranti, ki prihajajo z juga.  Prekmurski bograč je izvirno madžarska pastirska jed in dvomim, da šla migrantom v slast, ker živali niso bile ubite po halal obrednem klanju.

 BC

Mogoče vam bo všeč