Nekategorizirano

SLS ob Svetovnem dnevu čebel

Z državno slovesnostjo v Žirovnici na Gorenjskem bo v nedeljo, 20. maja 2018, uradno obeležen 1. Svetovni dan čebel, odločitev o katerem je Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) sprejela konec lanskega leta. S to odločitvijo so bila poplačana dolgoletna prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in njenega predsednika Boštjana Noča, slovenske vlade ter slovenskih evropskih poslancev o pomenu čebel kot ključnih opraševalcev za preživetje človeka. Slovesnosti v Žirovnici se bo v imenu Slovenske ljudske stranke udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

»Čebelarstvo je nedvomno slovenska zgodba o uspehu, ki jo kolegom poslancem iz ostalih evropskih držav z velikim veseljem predstavim. Pobuda za razglasitev 20. maja kot Svetovnega dneva čebel je iz skromne ideje prerasla v globalno gibanje, za kar se je treba zahvaliti predvsem neumornemu delu dolgoletnega predsednika ČZS Boštjana Noča. Brez njegove vztrajnosti in osredotočenosti na cilj ter odlične podpore njegovih sodelavcev ter pristojnega ministrstva, ter vseh nas, ki smo po svojih močeh in pristojnostih aktivno pridobivali podporo za ta projekt; sam sem s kolegi slovenskimi evropskimi poslanci projekt predstavljal v Evropskem parlamentu, danes zagotovo ne bi bili tu, kjer smo!« poudarja Bogovič in dodaja, da je Svetovni dan čebel velik uspeh slovenskega čebelarstva, celotne diplomacije in slovenskega kmetijstva, obstoj katerega sloni na čebelah in ostalih opraševalcih.

»Svetovni dan čebel je bil projekt, ob katerem smo Slovenci pokazali, da vendarle znamo še kdaj stopiti skupaj, in vsi delati za isti cilj. S tem svetovnim dnem se čebelam daje priznanje, ki si ga zaslužijo – da so in bodo ključne za ohranjanje življenja na zemlji in nenazadnje za obstoj človeka, saj s svojo funkcijo opraševanja izpolnjujejo osnovni pogoj pri proizvodnji hrane. Ustvarjanje zdravega življenjskega okolja za čebele in ostale opraševalce s konkretnimi ukrepi, med drugim tudi z nedavno prepovedjo uporabe neonikotinoidov, spodbuja tudi Evropska unija (EU), Svetovni dan čebel pa to vprašanje postavlja na svetovno raven,« izpostavlja Bogovič.

»Evropski parlament je v nedavno sprejeti resoluciji o izzivih za čebelarski sektor EU jasno podprl razglasitev Svetovnega dneva čebel in tudi opozoril na številne izzive, s katerimi se soočajo evropski čebelarji – od  varoje in umrljivosti čebel, promocije sonaravnih zdravil za zdravljenje čebel, do težav s sledljivostjo medu in problematiko ponarejenega medu s Kitajske. Za spopadanje s temi izzivi smo Evropsko komisijo pozvali k nujnemu povečanju sredstev za podporo čebelarstvu iz proračuna EU za 50 %, pri čemer bomo vztrajali tudi v pogajanjih o novem proračunu EU. Poleg tega sva s kolegom Lojzetom Peterletom ta teden tudi v Bruslju organizirala manjšo slovesnost ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel,« o aktivnostih Evropskega parlamenta s področja čebelarstva pravi Bogovič, ki se s ponosom spominja 16. aprila 2015, ko je 110 slovenskih čebelarjev na povabilo vseh osmih evropskih poslancev iz Slovenije v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavljalo pobudi za razglasitev Svetovnega dneva čebel in Evropskega medenega zajtrka v Evropskem parlamentu. »Dragi slovenski čebelarji, takrat se je uresničitev teh pobud zdela nedosegljiva, a z odličnim delom in sodelovanjem, vam je uspelo. Čestitke vsem čebelarjem in vsem Slovencem ob 20. maju, Svetovnemu dnevu čebel!« zaključuje Bogovič.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je ob tem dodal: »Še enkrat se je izkazalo, da sta za dosego cilja poleg trdega dela potrebna tudi pogum in vztrajnost, zato vse čestitke vsem vpletenim ob Svetovnem dnevu čebel, še posebej predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču. Že naši predniki so vedeli, kako najbolje sobivati z naravo, ji vračati, kar nam daje. Vmes smo na to malo pozabili, zato je zdaj zadnji čas, da zavarujemo naravo in jo ohranimo za naslednje generacije tudi s spodbujanjem sonaravnega kmetijstva, kupovanjem lokalno pridelane hrane in izkažemo spoštovanje slovenskemu kmetu, ki pogosto tudi v težkih razmerah obdeluje zemljo. Čebele, še posebej avtohtona slovenska kranjska sivka, so pridne in marljive, tako kot Slovenci, zato naj vsak posameznik z okoljsko sprejemljivimi dejanji poskrbi za njeno ohranitev. Saj je znano, da je od čebel odvisna vsaka tretja žlica hrane.«

Mogoče vam bo všeč