Nekategorizirano

Klemen Jaklič: zmotna presoja US pri Združeni desnici

Na današnji tiskovni konferenci vodstva NLS, predsednika programskega sveta Franca Kanglerja in predsednika stranke Željka Vogrina, na kateri sta po vseh izčrpanih pravnih vzvodih, zadnje je bilo Ustavno sodišče, napovedala internacionalizacijo krivice in škode, ki je bila povzročena  Združeni desnici, je Franc Kangler opozoril na loćeno mnenje ustavnega sodnika dr. Klemna Jakliča, ki ga je podpisal tudi ustavni sodnik Marko Šorli. V četrtek je namreč Ustavno sodišče s sedmimi glasovi za, proti sta bila Jaklič in Šorli, odločilo, da ne sprejme v obravnavo pritožbe Koalicije Kangler&Primc – Združena desnica na odločitev Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo zavrnitev kandidatnih list Združene desnice v 1. kranjski in 6. novomeški volilni enoti. 

“Nobena ustavnosodna presoja,ki, tako kot slovenska, brez izjeme predvideva, da se v temeljno pravico lahkoposeže zgolj ob spoštovanju ustavnega načela sorazmernosti, takšnih posegov v volilno pravico per definitionem ne more dopustiti,” je zapisal ustavni sodnik Klemen Jaklič. Da gre pri zavrnitvi celotne liste zaradi domnevne nepravilnosti v zvezi s spolnimi kvotami v resnici za ekstremno sankcijo, ki predstavlja hud poseg v volilno pravico, ugotavlja Jaklič in se pri tem sklicuje na pismo specialista za volilno pravo in človekove pravice dr. Jurija Toplaka, ki je ustavno sodišče pozval, da razveljavi sodbe vrhovnega sodišča, ker gre pri domnevnih nepravilnostih v zvezi s spolnimi kvotami v resnici za ekstremno sankcijo, ki predstavlja hud poseg v volilno pravico, celo njen odvzem.

Jaklič nadalje ugotavlja, da je senat treh Ustavnega sodišča sam povzročil neenakost glede volilne pravice pšritožnikov. Jaklič je imel v mislih neuspelo pritožbo koalicije ZL-Sloga in Združene desnice. In ker je bilo po mnenju Klemna Jakliča senatu treh US težko priznati napako pri obravnavi pritožbe ZL-Sloga in jo popraviti za nazaj, se je zapletom senat treh izognil tako, da je na enak način odločil tudi v primeru pritožbe Združene desnice in se tako izognil očitkom o kršenju načela sorazmernosti. 

Toda, tako Klemen Jaklič, Ustavno sodišče s takšno novo hudo napako, krši svojo lastno temeljno ustaljeno prakso, ki velja vse od začetka slovenskega Ustavnega sodišča. Zanj je nesprejemljivo, da so zaradi “napake” pri spolnih kvotah izbrisane celotne volilne liste v volilnih enotah. “Določba in njena uporaba v praksi padeta že na tej stopnji testa. Kot pritožniki in pobudniki jasno izkažejo: izključitev celotne liste, na kateri so ženske kandidatke, ki zaradi izključitve sploh ne bodo mogle biti izvoljene, ter s tem posledično tudi bistveno zmanjšana možnost preostalih ženskih kandidatk iz te stranke za izvolitev v drugih volilnih enotah, v pomembnem delu deluje celo v nasprotju s ciljem ženskam olajšati pot v državni zbor.” 

“Zaradi takšne sankcije oziroma omejitve pravic kar počez tudi pri vse ostalih kandidatih te stranke, lahko stranka stranka tudi ne preseže parlamentarnega praga, ki pabi ga v primeru kakšne druge, enako primerne, a za pravice milejše sankcije dosegla,” še v odklonilnem ločenem mnenju zapiše ustavni sodnik dr. Klemen Jaklič. 

Tudi zato so v Združeni desnici napovedali, da se bodo za svoj prav obrnili na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Te so jim bile namreč kršene na vseh ravneh, od volilne komisije, preko DVK,  do Vrhovnega in Ustavnega sodišča.

Mogoče vam bo všeč