Nekategorizirano

Slovenski delavci migranti pozor : Veljavni ukrepi v Avstriji zaradi koronavirusa

Že včeraj smo poročali, da Avstrija ob polnoči na 18. marec za omejitev širjenja koronavirusa zapira 51 maloobmejnih prehodov s Slovenijo. Na večjih mejnih prehodih ostaja promet nespremenjen. Gre za 14 mejnih prehodov.

Več o tem si lahko preberete na tej povezavi:https://vfokusu.com/post/536597/avstrijci-zapirajo-maloobmejne-cestne-prehode-od-polnoci-odprtih-samo-se-14-mejnih-prehodov-poglejte-kateri

Sicer pa je sindikat delavcev migrantov svojim članom namenil nekaj koristnih in pomembnih informacij, povezanih z avstrijskimi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa, ki jih objavljamo v celoti:

Po poročanju ÖGB (Združenje sindikatov Avstrije), kateri trenutno najbolj ažurno objavlja informacije, so na dan 17.3.2020 izdali sledeča obvestila:

V noči na 17.3. je vlada Republike Avstrije sprejela sveženj ukrepov, s katerimi bodo dodatno podprli tako imenovani Kurzarbeit (skrajševanje delovnega časa). Njihova veljava je za zdaj določena na dobo 3 mesecev.

Kako se bo pri tem spremenil moj prihodek?

Avstrija, kot pomoč pri izpadu dohodka, uvaja podporo AMS (Avstrijskega zavoda za zaposlovanje) v obliki neto stopnje nadomestila:

80% nadomestila, če bruto dohodek pred ukrepom znaša 2685 EUR ali več
85% nadomestila, če bruto dohodek pred ukrepom znaša med 1700 in 2685 EUR
90% nadomestila, če bruto dohodek pred ukrepom znaša do 1700 EUR.

Moram pri tem ukrepu izkoristiti svoj dopust?

V prvi fazi se mora v celoti izkoristiti stari dopust, v kolikor ga delavec še ima ter vse nadure. V primeru podaljšanja določene dobe 3. mesecev, se porabi 3 tedne aktualnega dopusta, ki pripada delavcu.

V primeru koriščenja dopusta ali bolniškega staleža, delavec prejme plačilo, kot bi ga prejel pred sprejetjem kriznih ukrepov.

Ali lahko jaz sam, kot posameznik pristopim k krajšanju delovnega časa?

NE, podjetja morajo ukrep priglasiti pri AMS. Da bi podjetje lahko zaprosilo za ta ukrep, ga lahko samo v primeru z dogovorom s sindikatom v podjetju, če pa tega ni, pa z podpisi vseh zaposlenih.

Delodajalec mi je predlagal podpis sporazumne odpovedi z zagotovilom, da me po preteku krizne dobe, zaposli nazaj. Naj sprejmem?

Prenehanje delovnega razmerja je zakonito mogoče kadar koli, če so izpolnjeni ustrezni roki in formalne zahteve. ÖGB in Delavska zbornica (Arbeiterkammer) pozivata delodajalce, naj sprejmejo tudi druge ukrepe (na primer corona krajši delovni čas, domačo pisarno ali delo na daljavo, …) za premostitev sedanje krize.

Pred podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi je priporočljivo vedno pridobiti informacije od sveta delavcev v podjetju, sindikata ali Arbeiterkammer.

Podjetje ne sme potegniti svojih potez glede zaposlitev, ampak se pred tem mora posvetovati z AMS.

 

Potrebno je vedeti, da ti ukrepi veljajo v okvirju avstrijske zakonodaje in da se z ministrom za delo, gospodom Janezom Ciglar Kraljem o možnostih, ki obstajajo in morebitnimi problemi, ki nastajajo zaradi razlike v zakonodaji, že pogovarjamo.

Mogoče vam bo všeč