Nekategorizirano

Dan 27: Strašljive zdravstvene posledice pri ljudeh, ki so preboleli novi koronavirus! Ljudje, za božjo voljo, ostanite doma!

V Sloveniji včeraj potrjenih 273 okužb s koronavirusom, 5 ljudi na intenzivni negi, dejansko število okuženih verjetno precej višje; danes prva večja pošiljka zaščitne opreme. Včeraj se je v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost in sprejel nove ukrepe. Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, so začasno omejili vsa nenujna potovanja v  Evropsko unijo, ki bo za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. Države bodo še naprej sprejemale ukrepe za omejitev javnega življenja. Napovedani so tudi novi evakuacijski leti za evropske državljane, med njimi je nekaj deset Slovencev, ki so zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa obtičali v tujini.
 

Najnovejše študije pravijo, da virus Covid-19 v telesu okuženega vzdrži tudi di 37 dni

Prve študije o novem koronavirusu sars-cov-2 in o posledicah, ki jih pusti na ljudeh, že lahko preberemo. Nekaj znanstvenih študij je povzel britanski časnik The Independent, ki piše, da lahko virus, po študiji v The Lancet, v telesu okuženega vzdrži tudi di 37 dni, zato bi bili pacienti lahko kužni še po preteku 14 dnevne kantene.
Poleg tega so tu zapisi o dvakrat obolelih: zdravniki v provinci Guangdong so namreč ugotovili, da je približno 14 odstotkov vseh ozdravljenih čez nekaj časa znova pozitivnih na virus. To so potrdili tudi Japonci, ki so v začetku februarja drugič testirali pacientko iz Osake. Vendar ti primeri ne potrjujejo, da se lahko okužimo dvakrat, saj ovstaja tudi možnost, da se virus po prvih bolezenskih znakih umiri in skrije in šele nato napade pljuča. KAr je nemara mogoče razložili tudi s človeško napako – pri testiranju ali pri odpustu iz bolnišnice.

Kakšne so posledice virusa pri ozdravljenih?

Zdravstvene oblasti v Hong Kongu so preučile prvi val ozdravljenih pacientov. To je bilo za 74 ljudi, ki so že bili odpuščeni iz bolnišnice. Največ jih je imelo težave z dihanjem in pojemanjem sape. Zdravniki so ugotovili, da je pri nekaterih še vedno poškodovanega do 30 odstotkov pljučnega tkiva. Zaenkrat še ni jasno, ali gre za trajne poškodbe, ki bi pacientom v prihodnosti lahko povzročale preglavice v obliki pljučnic, ali pa bodo pacienti lahko svojo pljučno kapaciteto rehabilitirali.

vir:demokracija.si
 

Mogoče vam bo všeč