Nekategorizirano

Na Prevaljah slovesno ob Dnevu samostojnosti in enotnosti.

V petek je na Prevaljah v organizacijo Združenja VSO  potekala slavnostna prireditev ob Dnevu samostojnosti In enotnosti. To je bila sočasno tudi proslava 7. obletnice od ustanovitve Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Pred samo slovesnostjo  je v cerkvi Marije Vnebovzete potekala maša za Domovino, ki jo je daroval domači župnik in dekan,  gospod Franc Brglez.

Osrednja slovesnost je potekal pred nabito polno dvorano v Družbenem domu na Prevaljah. 

Matic Tasič, župan Prevalj: »Kljub vsem napredku, ki ga doživlja sam kraj kjer mu županuje, ne more biti zadovoljen tudi zaradi tega ker se to premalo pozna na samem konkretnem počutju državljanov, občanov«. Ne glede na težave v vsakdanjem  življenju pa domovino in domovinski čut  sta tako globoko v nas samih da nam jih ne more vzeto nihče. »Domovina nima mandata, je večna je moj dom«

Danes je dan ko obhajamo in slavnostno obeležujemo več datumov. Med njimi je zagotovo pomembna tudi 7. obletnica našega združenja, Združenja VSO. Ob omembi številke 7 dobimo asociacijo  na pravljično številko. Naše delovanje v teh letih pa ni bilo nič pravljično. Je konkretno delo  na obujanju in ohranjanju  spomina na dogodke , ki bi sicer  zbledeli ali utonili v pozabo.

 Aleš Hojs, Predsednik Združenja VSO.:« Poljče, postroj v Kočevski reki in še kaj  so rezultat tega konkretnega dela združenja in obeleževanje ne glede na spotike , ki nam jih postavljajo na  poti, dogodki  ki jih obeležujemo vsako leto. Združenje in v njem Slovenski domoljubi moramo tudi prispevati k temu kakšen bo ustroj naše države v prihodnje. Zato moramo biti pripravljeni na delovanje, ki je pred nami, na trenutke ko se podeljuje mandat za vodenje naše države v času ki  zelo pomemben za vse nas« Delo Združenja moramo tudi v prihodnje krepiti in okrepiti ter še naprej poudarjati dogodke iz časov osamosvajanja Slovenije.

Osrednji govornik na slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bil  Janez Janša, prvi obrambni minister v samostojni Sloveniji in predsednik SDS.

Dan samostojnosti in enotnosti je eden največjih praznikov  Slovenske države, čas  izpred 27 let je bil čas, ko je dozorel Slovenske svobode sad(Janez Menart), čas,  ki ga obeležujemo, je enkraten in neponovljiv. Vendar  ta svobode sad sam po sebi zgubi pomen, v kolikor ga ne negujemo, zalivamo in skrbimo zanj, da je spomin na ta čas vedno prisoten, svež.

Janez Janša: «Slovenska hiša, po svetopisemski priliki o hiši na pesku in hiši na skali , je zgrajena na skali. Mi smo pred 27 leti to hišo postavili na skali, dveh skalah. Smo eden od  redkih  narodov ki smo si postavitev hiše, države izglasovali z plebiscitom. Vendar  druga skala na kateri  smo postavili hišo ima dve razpoki. Prva je ta da ni prišlo do sprave. Ta razpoka, rana  obstoja še danes, rana v katero se uspešno zabija kline,  to so rane ki se ne celijo« »Druga razpoka na tej skali je politična  neenotnost v tem ključnem dogodku za slovensko državo.  Narod je bil enoten politika pa ne«, je dejal Janez Janša v svojem slavnostnem govoru ob proslavi deva samostojnosti in enotnosti ter 7. Obletnice Združenja VSO na Prevaljah. Združenje VSO je bilo ustanovljeno z namenom ohranjanja vrednot  na katerih je nastala slovenska država. Možnost  za samostojno odločanje pred 27  leti nismo imeli,  to smo si mogli vzeti, danes pa to možnosti imamo. Tudi zato ker je pred nami čas odločanja, ki je enako pomemben kot takrat ko smo se odločali o nastanku lastne države, zato da ta  država, naša domovina ostane še naprej naša, da bo taka ,ki bo temeljila na vrednotah na katerih je nastala pred 27 leti

Na  prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bil izveden pester kulturni  in glasbeni program z zelo močnim domoljubnim nabojem. Med njimi tudi: Ansambel bratov Zeme, Cita Galič, dravograjski sekstet,  Koroški otroški pevski zbor Mohorjan, Dominik Pečnik Zeme  in Vokalna skupina Breznik.

Tekst in foto: Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč