Nekategorizirano

Berlinčani na nogah: Milijarder kupuje 4000 stanovanj, jezni najemniki pripravljajo proteste

Del prebivalcev Berlina se pripravlja na boj proti novemu “sovražniku” – norveškemu milijarderju, ki se pripravlja na nakup skoraj 4000 stanovanj v mestu, kjer je streha nad glavo medtem postala luksuz. Gre za največjo naložbo v berlinske nepremičnine, odkar je senat mestne pokrajine uvedel ukrep, ki preprečuje samovoljno povišanje najemnine. Švedska družba “Heimstaden Bostad”, ki jo podpira norveški milijarder Ivar Tolefsen, je v začetku tedna sporočila, da namerava v Berlinu kupiti 130 stavb.

Gre za skupno 3.902 stanovanja, 208 poslovnih prostorov in 321 parkirnih mest. Vse to za 830 milijonov evrov. Del državljanov Berlina je v stalnem konfliktu z vlagatelji v nepremičninski sektor. Razlog je v tem, da so se cene najemnin v mestu v zadnjih desetih letih podvojile. Podobno je tudi v drugih metropolah, težava pa je v tem, da so bile cene stanovanj v Berlinu vedno precej nižje, saj Berlinčani zaslužijo manj od nemškega povprečja. Zdaj se je razlika zelo povečala.

Prebivalci objektov, ki jih namerava kupiti norveški milijarder Tolefsen, sicer znan kot ljubitelj ekstremnih športov, so se že uprli in mestne oblasti prosijo, naj pri nakupu izkoristijo pravico do prednosti.

Na odgovor oblasti v mestu še čakajo.

Mogoče vam bo všeč