Nekategorizirano

Skoraj 20 letno prestavljanje popisa prebivalstva v Severni Makedoniji bo potekalo aprila 2021

»Zamud  in prelaganj ne bo več, “je dejal makedonski premier Zoran Zaev in napovedal, da bo popis prebivalstva potekal aprila 2021.

V Republiki Severni Makedoniji praviloma imajo popis prebivalstva na deset let.

Popis, ki je bil preložen za dve desetletji, naj bi sprva  potekal aprila 2020. Ovira za njegovo izvedbo pa je bil razpis  predčasnih volitev za isti mesec po  januarskim Zaevovim odstopom. Glasovanje oziroma  izvedba predčasnih volitev    je bila nato preložena zaradi korona virusa.

Novo pečeni(v drugo) premierje energično in samovšečno izjavil za domače in tuje medije: “Popis bo izveden leta 2021. In točka. Preložili smo ga na leto 2020 za leto 2021 na zahtevo opozicije, preden se je pojavil COVID-19,” je dejal  Zaev, in  dodal, da proračun že ima  predvideno postavko za ta namen prav tako  bo statistični  urad Severne Makedonije bo tehnološko opremljen  za njegovo izvajanje.

Tema je občutljiva v državi, ki je zadnjič uspešno izvedla popis prebivalstva na začetku stoletja. Naslednjič deset let  pozneje, ni uspelo.

Že od  takrat  špekulacije o razmerju med etničnimi skupinami  se ne ustavijo: Albanci  bi naj do  leta 2001 predstavljali  vsaj ali skoraj  četrtino prebivalstva, vendar nekateri strokovnjaki pravijo, da se je njihov delež znatno povečal, drugi pa, da se je zaradi množičnega odseljevanja zmanjšal.

Takoj po objavljenem »neodložljivem«datumu popisa prebivalstva te južno balkanske Severne  Makedonije so se pojavile špekulacije o resničnem razmerju  med večinskim  makedonskim prebivalstvom in ostalimi,  predvsem pa z  Albanci. Ostaja pa ena velika bojazen, ki se mu tudi v drugačnih okoliščinah reče » balkanski sindrom« da se v dogovoru z kakšno etnično  skupino spelje začasni »uvoz« državljanov, ali tistih ki so odšli pred dolgimi leti ali pa da se jih vzame  za kratek čas kot gostujoče sodržavljane. To je eden vidik , bolj dvom ali bojazen. Drug ki prav tako ni povsem brez teže, je ta da v času teh dvajsetih leto ko ni bilo popisa, je velik del prebivalcev iz Makedonije,  z poudarkom na njen vzhodni del odšlo iz Makedonije v EU preko  obvoda,  ki se mu reče bolgarski potni list. Teh je po mojem vedenju med 50 in 100 tisoč. Z bolgarskim potnim listom so se jim odprla vrata  za vstop v boljše življenje obenem pa so če ne sebi osebno,  so pa statistično povečali število »neobstoječih« Bolgarov v Makedoniji, pri katerih bodo uradne bolgarske oblasti, še posebej njihovi nacionalistično naravnani državljani in do Makedonije in tam živečih Makedoncev nič kaj prijaznih,  izrabljali kot adut za več situacij, prej za popis, potem za raznorazna poglavja ob morebitne vstopu Severne Makedonije v EU. Posebej koliko sem zasledil v komentarjih v Bolgariji, uradnih, poluradnih  in neuradnih, bodo vztrajali pri uvedbi rubrike »Bolgar«, ki za enkrat ne obstoja  na popisnih listah ampak se  bodo(po njihovem) morali njihovi morebitni  »bolgarsko« čuteči sobratje vpisovati pod rubriko »ostali«. To pa  se  že sedaj v  določenih spletnih medijih pojavlja kot  kost okoli katere se nagnete veliko glodavcev le te   in  si veselo brusijo zobe  svoje anti-makedonske   naravnanosti in škodoželjnosti ali po domače žlehtnobe.

 

Sila težko bo ohraniti  mirno ozračje tako iz notranje politične pregretosti, katere dejavniki se vedejo kot da je vse v najboljšem redu, pa ni, in zunanje politične ranljivosti in na trenutke odvisnosti od trenutnega razpoloženja  v bližnji politični okolici. Teh je na njihovo  žalost na vse štiri strani, čeprav se zdi kot da ni tako.

Ne bi, resnično ne bi bil v njihovi politični in siceršnji »tesni« koži!

 

Vane T. Costa

Foto: 1 Assosiated Press(Zoran Zaev)

 Foto: 2 Albanci-Reuers

 

 

 

 

FacebookTwitterViberОще възможности за споделяне

Mogoče vam bo všeč