Ukrajina-EU (Foto: twitter)
BalkanEvropaPolitikaSvetvojna območja

Škandalozna izjava bolgarskega predsednika Radeva: “Ukrajina vztraja pri vojni ki jo bo plačala Evropa. Takojšnja reakcija veleposlaništva Ukrajine v Sofiji.”

“Želim, da je jasno, da Ukrajina vztraja pri tej vojni, vendar mora biti tudi jasno, da cela Evropa plačuje račun,” je včeraj dejal Radev, poročajo bolgarski mediji.

Na podan komentar  se je takoj  ostro odzvalo Ukrajinsko veleposlaništvo v Sofiji.  Mi želimo mir, a agresor vztraja pri vojni “Ukrajina je tista, ki si najbolj želi miru, agresor pa je tisti, ki vztraja pri vojni!” Takšen odnos je medijem v Bolgariji poslalo veleposlaništvo Ukrajine v Sofiji.

Med nedavnim obiskom Volodimirja Zelenskega v Bolgariji je predsednik Rumen Radev rusko agresijo na Ukrajino opredelil kot konflikt, kar je pri ukrajinskem predsedniku sprožilo oster odziv.

Njihov odziv je po včerajšnji izjavi bolgarskega predsednika Rumena Radeva, da Kijev vztraja pri vojni, za katero račun plačuje Evropa. Taisti Rumen Radev verjetno pozablja, da v kolikor  pade Ukrajina je lahko kmalu  na vrsti tudi katera druga EU država, celo njegova Bolgarija. In  tako naprej..

Diplomatsko predstavništvo spominja, da je Ukrajina tista, ki trpi zaradi ruske vojaške agresije, in poziva, naj je nekatere politične sile v Bolgariji ne uporabljajo v “politične namene” v prihajajoči kampanji za lokalne volitve.

Rumen Radev, proruski predsednik Bolgarije(foto: bgdnes)

Tale Radev,  trenutni predsednik Bolgarske republike, sicer moskovski pilot vzgojen in izšolan v času Sovjetske zveze,  nima prerezano popkovino s tistimi časi in nagnjeni v obliki servilnosti in še česa. Ogromne količine »političnega” znoja je bilo prelitega,  da se je Bolgarija uvrstila med normalne meščanske države in okolja s dokaj spremenjeno  mentaliteto  v smeri evropeizacije.   Žal, pa v  prenekateri vzhodno evropski demokraciji  še vedno imajo del  politike in javnosti, ki  goji  prostovoljni servilni odnos do nekdanjega socialističnega »imperija«.

Škoda da izničujejo delo in prizadevanje  iz obdobja približevanja  EU in vstopu v EU integracijo.

Vane T. Costa

vir: unian.ua &twitter

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan