Nekategorizirano

Situacija v domu Danice Vogrinec je nepredvidljiva. Imajo 9 okuženih!

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke v ponedeljek, odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

“Situacija je zelo nepredvidljiva,” je v izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe. Iz delovnega procesa so že v torek izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. Zato je Slavič danes naslovil na državne oblasti poziv k organizaciji rezervnih ekip, ki bi lahko v takšnih primerih pomagale posameznim domovom za starejše. Okužene stanovalce so prepeljali v UKC Maribor, čeprav ne kažejo znakov obolenja. Izvor prve okužbe v domu ni znan. Stanovalka, pri kateri so najprej odkrili okužbo, je imela prebavne težave in je bila zato testirana.

Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom so v ponedeljek do nadaljnjega zaprli za obiske enoto Tabor, kasneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju, čeprav ni prehajanja zaposlenih med enotama. Slavič je ponovil, da je to začasen ukrep, do razjasnitve situacije. Testiranja v enoti Tabor se medtem nadaljujejo. Po besedah direktorja bodo odvzeli brise vsem stanovalcem in vsem zaposlenim v tej enoti.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni od strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.

 

Mogoče vam bo všeč