Nekategorizirano

Sine, natisni mi avto

Podjetje X Electrical Vehicle, ki je sicer bilo ustanovljeno v Italiji, je s pomočjo 3D tiskalnika v lasti Kulturnega muzeja iz Šanghaja natisnilo prvo delujoče vozilo in ga opremilo z električnim pogonom. Kot poroča South China Morning Post iz Hong Konga bodo avto LSEV najprej razstavili na v aprilu prihajajočem Motor Show v Pekingu. S serijsko proizvodnjo pa bi naj začeli v letu 2019.

S tiskalnikom so natisnili kar je le bilo mogoče. Jasno, da je šasija vozila še vedno kovinska. Tudi stekla, gume in pogonski ter krmilni sklop so izvedeni »klasično«. Pri izvedbi vozila je sodelovalo še šanghajsko podjetje Polymaker. Za tiskanje odbijača so porabili štiri ure, za streho pet, za vrata osem in za instrumentno ploščo deset ur.


3D-tiskan avto na razstavi v Kulturnem muzeju v Šanghaju 15. marca 2018.

Električni pogonski sklop omogoča doseg 150 km, preden ga je potrebno znova napolniti. Najvišja hitrost vozilca bo 70 km na uro. Teža praznega vozila je 450 kg. Vozilo bodo izdelovali na Kitajskem in predvidena cena je 60.000 yuanov ali okrog 7.700€. Takoj, ko so vozilo prikazali v javnosti, so naročila kar pričela deževati. Kot je izjavil oblikovalec LSEV Guo Xiaozheng, so prejeli že preko 7.000 naročil, daleč največje zanimanje zanj pa je pri poštnih in kurirskih servisih. Dvosedežno vozilce je zelo primerno za kitajsko tržišče. Kitajska ima že zdaj največ električnih koles in skuterjev na 1000 prebivalcev na svetu in že zelo dobro organizirano električno napajalno mrežo.

Predvideli so, da bi lahko za začetek natisnili 500 vozil na leto. Vendar pa glede na velikansko zanimanje načrtujejo resno povečanje količine proizvedenih vozil. S tem pa se bo zagotovo cena vozila tudi prepolovila. A potrebno je zagotoviti materiale in 3D tiskalnike, ki bodo sposobni hitreje tiskati. A za to je potreben dodaten razvoj in načrtujejo, da se bo takšna proizvodnja ustvarila šele okrog leta 2024.

Ob tem tehnologija tiskanja s 3D tiskalnikom omogoča hitre spremembe oblike. Tako oblikovalci že zdaj sprejemajo številne sugestije, ki bodo kaj kmalu pomagale pri izvedbi vozila. Že zdaj so lahko zmanjšali celotno količino sestavnih delov. V sodobnem vozilu je na karoseriji do 2.000 sestavnih delov, vozilo XEV pa ima samo 57 delov. Zhu Li, direktor Kulturnega muzeja, pravi, da bodo z nadaljnjim razvojem to še zmanjšali.

Prav tako se se s tem zmanjšali stroški za raiskave za 70% glede na klasična vozila. Luo Xiaofan, ustanovitelj in direktor podjetja Polymaker pravi:
»Raziskave in razvoj modela klasičnega vozila traja od tri do pet let. Za 3D tiskano vozilo, kot je naš LSEV, pa je ta čas od treh mesecev do enega leta.

S tem so Kitajci prehiteli tudi Ford Vehicle Co. iz ZDA. Sicer že zdaj v Michiganu uporabljajo 3D tiskalnike za tiskanje manjših delov vozila. Njihova tovarna izdela 20.000 delov vsako leto. A pri izvedbi celih delov, oziroma praktično celotne karoserije v enem kosu, so jih sedaj prehiteli v kitajskem podjetju Polymaker. Seveda so celoviti sestavni deli vozila lažji in s tem pripomorejo k zmanjšani porabi energije (ali bencina ali elektrike). Današnji avtomobili tehtajo okrog 1,2 tone, XEV 3D tiskan avto pa 450 kg, torej je lažji za več kakor 60%.

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč