Nekategorizirano

Sindikat zdravstva Slovenije poziva direktorja SBMS Bojana Korošca k odstopu

V četrtek, 15. marca smo poročali, da so kriminalisti soboške Policijske uprave  “obiskali” v prostore Splošne bolnišnice Murska Sobota v Rakičanu in druge prostore na območju PU MS. Hišne preiskave, ki so jih opravlili na sedežu SBMS naj bi pomenile sklepni del skoraj leto dni trajajoče kriminalistične preiskave, povezane z domnevno neupravičenimi izplačili nadomestil za naporabljen letni dopust. Vzrok za hišne preiskave naj bi bil utemeljen sum storitve več kaznivih dejanj  zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika, s katerimi je bila večjemu številu oseb v letih 2015 in 2016 pridobljena protipravna nepremoženjska in premoženjska korist v skupnem znesku 20.398,79 evrov,” je takrat zapisala v sporočilu za javnost  tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. Neupravičenih nadomestil za neizkoriščen letni dopust naj bi v letih 2015 in 2016 bila deležna tudi direktor SBMS dr. Bojan Korošec in strokovni direktor SBMS dr. Geza Grabar in še 24 zaposlenih, prvi celo za neizkoriščen dopust v letu 2014. Na več informacij bo potrebno počakati po sklepu preiskovalnih postopkov, so sporočili iz PU MS. 

Izsledkov soboška PU še ni predstavila, zato pa se je oglasil Sindikat zdravstva Slovenije, ki poziva k odstopu direktorja Splošne bolnišnice v Murski Soboti dr. Bojana Korošca. Poziv objavljamo v celoti.

“V SPUKC javno pozivamo Bojana Korošca k takojšnjemu odstopu s funkcije direktorja SB Murska Sobota oz. člane sveta zavoda, kakor tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, da v skladu s 24. in 26. členom statuta zavoda pristopijo k njegovi takojšnji razrešitvi. Poziv utemeljujemo z njegovo vpletenostjo pri izvedbi neupravičenih izplačil dopusta, zaradi katerih se je znašel v kriminalistični preiskavi, ter nedopustnem ravnanju po četrtkovih kriminalističnih preiskavah v zavodu, ko je bila, v roku dveh ur po odhodu kriminalistov iz SB Murska Sobota, Tatjani Petek, s pomočjo zasebnega detektiva, vročena prepoved opravljanja dela v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter prepoved dostopa do delovnega mesta. Po našem mnenju gre za povračilni oz. maščevalni ukrep zoper go. Petek, ker je z dokazili javno demantirala navedbe direktorja, da mu je kot takratna vodja pravno kadrovske službe svetovala izplačilo dopusta in s tem nezakonito ravnanje.
 
Po trenutno pridobljenih informacijah naj bi direktor zavoda v četrtek 15.3.2018, takoj po koncu kriminalistične preiskave v prostorih SB Murska Sobota, med drugim zahteval zaseg računalnika in ostalih dokumentov v pisarni Tatjane Petek, s tem, da so ji bile kasneje s strani zasebnega detektiva, skupaj z vročitvijo odpovedi, dostavljene  osebne stvari, ki jih je imela takrat v pisarni. Ker je Tatjana Petek  sindikalna zaupnica našega sindikata, gre pri četrtkovem ravnanju tudi za nedopusten poseg in pritisk na sindikat, s prepovedjo dostopa do delovnega mesta pa za namerno oviranje sindikalnega delovanja našega sindikata, zaradi česar nameravamo v sindikatu zoper odgovorno osebo vložiti kazensko ovadbo.

Ob vsem tem v SPUKC sprašujemo člane sveta zavoda in odgovorne na ministrstvu za zdravje, predvsem pa ministrico Milojko Kolar Celarc ter tudi predsednika vlade v odstopu Mira Cerarja, kako je mogoče, da so kljub uvedeni preiskavi in vloženih kazenskih ovadbah zoper posameznike v ožjem vodstvu zavoda, najprej na seji sveta zavoda dne 22.2.2017, soglasno potrdili g. Korošca za novega/starega direktorja zavoda, kasneje, na seji vlade dne 23.3.2017, pa še mandat g. Korošca, kot da se v SB Murska Sobota ni nič zgodilo? Še bolj bizarno je dejstvo, da so tisti, zoper katere je bila uvedena preiskava in zoper katere so že bile vložene kazenske ovadbe, še vedno v delovnem razmerju in so bili ponovno imenovani na vodilna delovna mesta (direktor, pomočnik) ter še vedno vodijo bolnišnico, sedaj celo kot sanacijska uprava, kljub temu, da so bolnišnico v negativno stanje pripeljali ravno s svojim (ne)delom, tista, ki je opozarjala na nepravilnosti in na nezakonito ravnanje, pa se je znašla v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja. Poudariti je namreč potrebno tudi to, da Tatjana Petek NI v postopku kriminalistične preiskave NITI NI seznanjena s tem, da bi bil zoper njo vpeljan kakršenkoli postopek na policiji!

V primeru, da g. Korošec ne bo odstopil oz. se člani sveta ne bodo odzvali na naš poziv, kar je glede na pretekle dogodke zelo verjetno, v SPUKC – Sindikatu zdravstva Slovenije pozivamo ministrico in vlado, da imenujejo nove predstavnike sveta zavoda SB Murska Sobota s strani ustanovitelja ter ukrepajo enako kot v primeru zamenjave generalnega direktorja UKC Ljubljana, kjer so prvič v svojem mandatu prevzeli odgovornost za razrešitev nastalih razmer v zdravstvu ter sprejeli konkretne ukrepe v zvezi z nepravilnostmi, ki so se dogajale.”

Mogoče vam bo všeč