Makedonska zastava(slika je simbolična)
BalkanEvropaZunanja politika

Severna Makedonija izgnala pet ruskih diplomatov. Kaj to pomeni-sposobnost enih in nemoč drugih ali samo napihovanje diplomatskih »mišic«?

Severna Makedonija  je izgnala  pet ruskih diplomatov zaradi dejavnosti v nasprotju z Dunajsko konvencijo, vključno s tistimi, ki so povezane z Bolgarijo. To je postalo jasno po današnjem brifingu ministra za zunanje zadeve  RS Makedonije B. Osmanija, je  poročal dopisnik BTV iz Skopja.

Ruski diplomati morajo  zapustiti državo  v naslednjih petih dneh.

 

Ljudje iz strank in institucij so pozvali k prenehanju integracijskih procesov makedonske  države v EU. Tako v Bolgariji kot v Severni Makedoniji obstajajo vmesne  skupine iz tretjih držav, ki spodkopavajo  pridružitveni pogajalski proces.

Ta teden je Severna Makedonija poklicala Republiko Bolgarijo, češ da je vsa ta zaveza nepotrebna, saj bodo v Severni Makedoniji kmalu volitve, da bodo pravzaprav  predčasne volitve in da ne bo mogoče sprejeti nobene odločitve.

Med drugim so  viri blizu makedonske vlade izvedli za delovanje dveh uslužbencev Državne agencije za nacionalno varnost Bolgarije, ki sta si prizadevala za to, da Makedonija nima evropske prihodnosti ter dasta ji pri tem pomagala  predstavnika tretje države z namenom upočasnitve priključitvene dinamike RS Makedonije k EU.

Ruska stran je že napovedala povračilni ukrep in najavila izgon diplomatov RS Makedonije enakega ranga, kar pa ne vključuje nivo veleposlanikov.

Pripravil: Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan