Ukrajinski mejni prehod(simbolična slika)
EvropaljudjePolitika

Ujet pri poskusu dezertiranja: »Poskus ukrajinskega generala iz tajne službe ki je želel pobegniti na Madžarsko se je »ponesrečil«. Sedaj si je zapečatil usodo«.

Ukrajinska mejna policija je včeraj(2. aprila) ustavila moškega, ki je poskušal dezertirati in  zapustiti državo ter  pobegniti na Madžarsko. Moški je policiji izročil dokument, po katerem je bil oproščen obveznosti splošne mobilizacije, piše nemški “Bild”.

Izkazalo se je, da gre za generala ukrajinske tajne službe SBU (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny-Vojaška varnostna služba Ukrajine), ki je policiji dejansko pokazal ponarejene dokumente in sploh ni bil izvzet iz mobilizacije. Da bi pobegnil, si je neimenovani general sam odvzel generalski čin in se pretvarjal, da je navaden vojak s potrdilom o vojaški nesposobnosti.

 

Generalu so preprečili, da bi zapustil državo, je sporočil ukrajinski državni preiskovalni urad v Kijevu in so ga aretirali. Zoper njega je uvedena preiskava.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem dejal, da “nima časa delati z izdajalci”, pri čemer je mislil na brigadne generale, ki so jim odvzeli vojaške čine.  S čim so  si prislužili odvzetje epolet z ramen  oziroma  činov,  ni razkril.

Poleg kritiziranja generalov,  je Zelenski pohvalil  druge pripadnike tajne službe za njihova prizadevanja ob ruski invaziji. Pri tako visokih činih, je mnogokrat dvom v domovinsko naravnanost oziroma, praksa da glede na skupno dobo delovanja, velika možnost dvojnega delovanja, za napadalca in branilca. Takšni poznajo vse zvijače izmikanja, v tem primeru se izmikajočemu  to ni izšlo.

Hvala bogu.

Pripravil: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa