Nekategorizirano

Smo pred eksplozijo epidemije koronavirusa?! Število okuženih iz ure v uro višje!

Danes do 14. ure so po uradnih podatkih odkrili že kar 47 primerov koronavirusa, testiranih je bilo 2270 oseb. Najhuje je v Ljubljani, sledi Dolenjska z Belo Krajino, nato Maribor. Le uro pozneje se je število odkritih s koronavirusom povečalo na 57. 

Po besedah ministra za zdravje v odhajanju Aleša Šabedra bodo zato v zdravstvenem sistemu začasno ustavili vse preventivne programe, zdravstveni kader pa  prerazporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil Šabeder.

Na ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru so potrdili šest okužb s koronavirusom med zaposlenimi, večinoma gre za osebe iz vodstva UKC-ja, ki praviloma niso imeli stikov z bolniki, je povedal direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar. Pet okuženih je z ginekološke klinike, eden pa s stomatološke.

V UKC Maribor, kjer so hospitalizirane tri osebe, dva nova primera okužbe  s koronavirusom pa v diagnostičnem postopku, imajo v normalnih razmerah le okoli 40 postelj za intenzivno nego. V času krize so predvideli dodatne postelje, a ne več kot deset. “Vse preostale postelje so in še bodo zasedene s pacienti, ki potrebujejo intenzivno terapijo zaradi drugih razlogov. In to pomanjkanje zna biti težava ne samo v naši bolnišnici, ampak tudi v drugih. Težava je tudi kader, ki bo za te bolnike skrbel, saj v tem trenutku nimamo dodatnega visokousposobljenega kadra za intenzivno terapijo. Tukaj bo treba iskati rezerve v ustanovi. Mi bomo seveda zmanjšali elektivne programe in kader usmerili v obravnavo bolnikov z virusom covid-19, a potrebni bodo kompromisi,” je v današnji izjavi za javnost dejal strokovni direktor UKC Maribor dr. Matjaž Vogrin.

Ker so v UKC-ju Maribor odredili (samo)izolacijo zaposlenih, jim trenutno primanjkuje 35 ljudi.  “V tem trenutku odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. To so kardiokirurški, nevrokirurški in torakalni bolniki. Do danes je odpadlo približno deset takšnih operacij in pričakujemo, da bo tudi v prihodnjih dneh podobno. Poleg tega smo se odločili, da bomo z jutrišnjim dnem začeli zmanjševati število elektivnih posegov. Tu gre za nenujne operativne posege. Računamo, da bo takšnih dnevno okoli deset. Ne vemo še točnega števila,” je pojasnil Vogrin.

V samoizolaciji poslanka LMŠ
V samoizilaciji je  poslanka LMŠ Andreja Zabret, čeprav sta tudi poslanec SAB Bandelli in celo kandidat za ministra za infrastrukturo Jernej Vrtovec dopustovala v Italiji! Poslanka LMŠ Andreja zabret je konec tedna na twitterju objavila fotografije s smučanja v Italiji in kratkočasenja v enem od lokalov. Skupino turistov, v kateri je bila, so po neuradnih informacijah že premestili v smučarsko središče v Avstrijo, njena poslanska skupina pa ji sporoča, naj po vrnitvi iz preventivnih razlogov nekaj časa ne pride v parlament.

Po poročanju TV Slovenija so v Sloveniji zaprli prvo osnovno šolo in sicer Frana Albrehta v Kamniku, kjer je bila okužena učiteljica v stiku s štirimi razredi otrok. Šola bo zaprta dva tedna.

Slovenija začenja izvajati nadzor nad zdravjem potnikov, ki se iz Italije pripeljejo na cestne prehode. Na meji z Italijo bo šest nadzornih točk: Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi Potok. Vse druge ceste bodo zaprte.
 

Minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder je na Vlado RS naslovil predlog, da ta nemudoma prevzame vodenje in koordiniranje krize in komuniciranja, povezanega s koronavirusom – COVID – 19. Trenutno stanje po mnenju ministrstva namreč presega zmogljivosti enega ministrstva: “Predlagamo, da se to zgodi danes (11. 3. 2020), saj se na terenu situacija spreminjajo iz minute v minuto.”

Mogoče vam bo všeč