Nekategorizirano

Sejem AGRA odprt, premier Šarec pobalinsko nad Marjana Podobnika, ki pa mu ni ostal dolžan

 V soboto so se za šest dni odprla vrata 57. AGRE, najpomembnejše sejemske prireditve na področju kmetijstva in agroživilstva v tem delu Evrope. Vse je kazalo, da bo svečano otvoritev »skazil« protest Sindikata kmetov in Slovenske ljudske stranke zaradi jalovega odziva države na množične napade volkov in medvedov na rejne živali,  ki so za vsak primer v bližini sejemskega prostora parkirali cisterno z gnojevko in nekaj traktorjev. To se ni zgodilo, ker naj bi po zagotovilih predsednika SLS Marjana Podobnika in prvega kmečkega sindikalista Antona Medveda iz vladnih soban prišlo trdno zagotovilo, da bodo pristojna ministrstva, v največji meri je to Zajčevo okoljsko ministrstvo, uresničilo njihove zahteve.

Zaradi zagotovil, ki jih je prinesel neimenovani vladni sel prinašalec Sindikatu kmetov in vodstvu SLS, je odleglo tudi organizatorjem letošnje AGRE. Otvoritvena slovesnost se je odvijala v sproščenem in optimističnem duhu z nastopi predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca, predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice in Zadružne zveze Cveta Zupančiča in Petra Vriska ter radgonskega župana Stanislava Rojka, evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana ter ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec.

Za preobrat pa je s škandaloznim otvoritvenim nagovorom poskrbel predsednik vlade Marjan Šarec. V uvodu je najprej popihal na dušo slovenskih kmetov, kako razume njihove probleme in težave, ker sam izhaja iz kmečke družine. Z besedami, da so vsi problemi rešljivi, vendar ne čez noč, saj so se kopičili zadnjih 25 let, je  odgovornost za stanje v slovenskem kmetijstvu preložil na praktično vse poosamosvojitvene vlade, le njegova za razmere ni nič kriva. Sledil je zavržni obračun s političnimi nasprotniki, ki si ga je Šarec v zadnjem obdobju že večkrat privoščil. Nazadnje na proslavi ob 100 letnici združitve Prekmurja z matico.

Tokrat se je lotil Slovenske ljudske stranke in njenega predsednika Marjana Podobnika. Da on, Marjan Šarec torej, ne bo pristajal na izsiljevanje nekaterih, »ki so nekoč bili v nekih strankah in jih zavozili, danes bi se pa spet na plečih kmeta, ministrov in predsednika vlade povzpenjali nazaj v slovensko politiko!« Pri tem je ves čas srepo zrl v Marjana Podobnika.

Šarčeva pritlehnost in brutalnost v otvoritvenem nagovoru je mnogim prisotnim vzela sapo. Dejstvo je, da je čez noč nekdo požrl svojo besedo! Je bil to Šarec, da se otvoritvena slovesnost, na kateri je bil svečani govorec, odvije brez zapletov in protestov. Je posredi popolna dezorganizacija Šarčeve vlade, da pristojni ministri ne vedo drug za drugega, s kom se kdo dogovarja in to v imenu celotne vlade. Seveda Marjanu Šarcu ni ostal dolžan Marjan Podobnik.

S problematiko prekomernega števila populacije volkov in medvedov ter vse pogostejšimi napadi na rejne živali, je v družbi evropskega poslanca Franca Bogoviča predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved seznanil tudi evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in mu predal peticijo o zvereh v Sloveniji.

 

V stilu »minister Gregor pa nič« si je Marjan Šarec ogledal sejemsko prizorišče, sklenil obisk s puhlo izjavo za javnost o pomenu tovrstnih prireditev za slovensko kmetijstvo in slovenskega kmeta. On že ve, saj ima kmečke korenine. Pa ne tako globoke, da bi ob odhodu s sejemskega prizorišča usmeril pogled na transparente Medvedovega Sindikata kmetov Slovenije. Mudilo se mu je, v Volčji potok namreč.

Na koncu še nekaj besed o sejmu: Odprt bo do četrtka, na njem se predstavlja 1850 razstavljalcev iz 32. držav. Težišče letošnje AGRE je digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje, hrana iz naše bližine, ekološko kmetovanje, generacijska pomladitev kmečkih gospodarstev,  trajnostno ravnanje z gozdovi in kmetijska tehnika ter tehnologija za visoko učinkovito ter trajnostno kmetovanje.

Mogoče vam bo všeč