Nekategorizirano

Se spomniš Slovenija na 8. april 1990

Prav zanimivo je videti, kako se slovenski tiskani, elektronski in digitalni dominantni mediji, na čelu z javnim medijskim servisom RTV Slovenija, “trudijo” brisati zgodovinski spomin Slovenk in Slovencev. Da je danes dan slovenske zastave, o tem praktično ne najdeš novinarskega zapisa! Da smo Slovenke in Slovenci na današnji dan (8. aprila 1990) na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni množično stopili na volišča in vodenje Slovenije v najbolj usodnih trenutkih rojevanja nove države zaupali demokratični opoziciji Slovenije DEMOS. Demosu je uspelo 23. decembra 1990 izpeljati plebiscitarni referendum o osamosvojitvi, na tej osnovi pa je bila 26. junija 1991 razglašena samostojna Slovenija. Sledila je desetdnevna osamosvojitvena vojna in oktobra istega leta z odhodom zadnjega okupatorskega vojaka je Slovenija zadihala s polnimi pljuči samostojne in neodvisne države. Bežen pregled slovenskih medijev razgalja kruto dejstvo, kako kratek je njihov “zgodovinski spomin”! Še MMC nacionalnega medijskega servisa RTV SLO, ki ima celo rubriko “na današnji dan,” se 8. aprila 1990 ni  spomnil, samo vest pa “skril” pod bombastičnimi naslovi o tem, kako je Trump priklical črne oblake nad Wall Street in da bo avtoritarni Viktor Orban z zmago na današnjih parlamentarnih volitvah na Madžarskem še naprej “žugal” Bruslju. 

Na kratko o dogajanju 28 let nazaj. Prvih demokratičnih volitev se je udeležilo 83,5 odstotka volivcev, naj njih pa je s 54,8 odstotka glasov zmagala koalicija novo nastalih demokratičnih opozicijskih strank, Demos. Že res, da so kot posamična stranka zmago odnesli prenovljeni komunisti, prepričljivo večino je v Družbenopolitičnem zboru in Zboru občin takratne republiške skupščine dobile stranke koalicije Demos, le Zbor združenega dela so zaradi večine delegatov iz vrst rdečih direktorjev še naprej obvladovali prenovljeni komunisti Milana Kučana. Slednji se je na volitvah Predsedstva,ki so potekale hkrati s parlamentarnimi, potegoval za predsedhika predsedstva, kar mu je uspelo v drugem krogu, ko je premagal “očeta” slovenske samostojnosti dr. Jožeta Pučnika. 

Novoizvoljena vlada, ki jo je oblikoval Demos, je z delom pričela 16. maja 1990, njeno vodenje pa je prevzel Lojze Peterle SKD, ki je sicer ta položaj ponudil predsedniku Demosa dr. Jožetu Pučniku, a ga je ta zavrnil. Kot rečeno, od zmage koalicije Demos pa do samostojne države se je zgodilo marsikaj, med drugim tudi razorožitev enot slovenske TO, ki se je zgodila prav v dneh, ko je Peterletova vlada prevzemala vajeti vodenja države. Spomniti je treba tudi na “kurilno” akcijo Udbe, saj je skoraj 90% njenega arhiva končalo v ognjenih zubljih ali v papirnici Vevče, nekaj pa tudi v domačih arhivih ključnih obrazov komunistične vladavine v Sloveniji. Dogajanja skoraj 30 let po zmagi Demosa kažejo, da “sprivatizirano” dokumentacijo s pridom uporablja omrežje “globoke države”! 

Mogoče vam bo všeč