Nekategorizirano

Odmev na volilno zmago Viktorja Orbana

Po izjemnem volilnem uspehu stranke Fidesz Viktorja Orbana na včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Madžarskem, so se s sporočili z dobrimi željami oglasili tudi v slovenski politiki, predvsem iz vrst pomladnih strank. Tako je evropska poslanka iz vrst ELS Romana Tomc SDS zapisala:

“Iskrene čestitke Viktorju Orbanu za zmago in  hkrati vsem Madžarom, ki se niso uklonili političnim in medijskim pritiskom. Orban vodi odkrito politiko ohranjanja evropske identitete in evropskih vrednot, pri čemer Madžarska tudi gospodarsko in socialno dobro napreduje.
Kritike, ki na Budimpešto letijo iz Bruslja, in na žalost tudi s strani nekaterih slovenskih politikov in medijev ter relativiziranje zavidljive zmage, so žalitev za madžarsko ljudstvo. S spoštovanjem izidov demokratičnih volitev imajo težave predvsem tisti, ki jim prava demokracija ni blizu.
Madžari so nagradili odločnost, politične izkušnje, dobre gospodarske rezultate in iskreno skrb za lasten narod, zaradi česar živijo bolje in bolj varno. Desno sredinsko politiko so izbrali tretjič zapovrstjo, z veliko večino in ob zavidanja vredni volilni udeležbi. To je tudi dobra popotnica za prihajajoče slovenske volitve.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je v posebni izjavi za tednik Demokracija povedal naslednje:

»Zmaga sestrske stranke Fidesz na madžarskih parlamentarnih volitvah je zgodovinska iz več razlogov. Najprej zaradi visoke volilne udeležbe, kar daje Viktorju Orbanu najvišjo demokratično legitimnost doslej. Potem zaradi dejstva, da je to že tretja zaporedna zmaga. In nenazadnje zato, ker so proti Fideszu in Orbanu tokrat agitirali tudi svetovni levičarski in tajkunski mediji ter organizacije, katerih cilj je sprememba vrednotnih temeljev evropske civilizacije. Viktor Orban je tako zmagal za Madžarsko, za Evropo in za ves evroatlantski demokratični prostor, ki mu je v lanskem letu le priznal pravilnost njegovega odločnega ravnanja v času največje migrantske krize. Madžarski volivci pa so Viktorja Orbana in njegovo stranko Fidesz nagradili tudi zato, ker je njihovo domovino uspešno popeljal na pot razvoja iz globoke krize, kamor so jo pahnili zapravljivi in koruptivni socialisti. Slovenija je Viktorju Orbanu in madžarski vladi posebej hvaležna, ker je v zadnjem obdobju bistveno izboljšala položaj naših rojakov v Porabju. Viktorju Orbanu sem danes v telefonskem razgovoru že čestital in mu zaželel uspešno delo na čelu vlade tudi v prihodnjem mandatu.«
 

Mogoče vam bo všeč